Hoppa till huvudinnehåll

Fis vill att längdstjärnorna ska tävla mer – börjar dela ut världscuppoäng för stafetterna: "Kommer att gynna dem som åker för bättre nationer"

Längdåkning i Falun.
Längdåkning i Falun. Bild: EPA Världscupen i längdåkning

Poäng för världscupstafetterna och minskade nationella kvoter. Där är två konkreta åtgärder som fastslagits under Internationella skidförbundet Fis telefonkonferenser. Samtidigt är nästa säsongs värdscupkalender oviss i högsta grad.

Många längdstjärnor har tidigare sett världscupstafetterna som en chans till vila.

Men frågan är om stjärnorna vågar nobba stafetterna längre. För att höja standarden kommer Fis nämligen att börja dela ut värdscuppoäng för stafetterna, ett beslut man tog under en telefonkonferens på torsdagen.

Poängen delas ut till åkarna enligt slutresultatet i stafetten.

Svensken Niklas Jonsson är med i Fis längdkommitté som tog beslutet. Han gillar inte förändringen.

– Det kommer att gynna dem som åker för bättre nationer. Säg att du åker stafett för Norge eller Ryssland på herrsidan eller Sverige eller Norge på damsidan. Då kan du helt plötsligt få ganska många individuella poäng, som i praktiken kan avgöra världscupen.

– Om man räknar fram att det kan slå väldigt orättvist tror jag att det tas upp igen, menar Jonsson enligt SVT Sport.

Norge "protesterade våldsamt" mot minskning av nationella kvoter

Fis beslutade också att minska på de nationella kvoterna för arrangörsnationerna i världscuploppen.

Nästa säsong får hemmanationen ställa upp med tolv åkare – tio plus två U23-åkare – i stället för 15.

Norge är det land som dragit mest nytta av de nationella kvoterna. NRK:s expert Torgeir Björn förstår ändå beslutet.

– I mina ögon är det brutalt mot dem som är strax bakom den absoluta norska eliten. Det blir ännu svårare för dem att tävla i världscupen.

– Men jag tycker också att det är nödvändigt om man tar hänsyn till den stora bilden, där målet är att göra längdskidåkningen mer intressant ur ett internationellt perspektiv, analyserar Björn.

Norges representant i kommittén, Åge Skinstad, erkänner att man var emot beslutet.

– Vi protesterade våldsamt mot Fis förslag om minskning. För de norska åkarna bakom landslaget är det stort att få tävla i världscupen, säger Skinstad till NRK.

Plan B för kalendern

Kalendern för kommande världscupsäsong är inte spikad.

Fis har gett alla arrangörsorter tid till den 15 juni att meddela om man kan arrangera tävlingar nästa säsong. Därtill har man också gjort upp en reservplan.

Tanken bakom "plan B" är enligt SVT att arrangera tävlingar i olika tidsblock. Inom varje tidsblock skulle loppen gå inom ett visst område, i ett fåtal länder.

– Det här är olika scenarier som utreds, det här är komplicerade saker, säger Finlands medlem i kommittén, Hannu Koivusalo, till STT.

Franska Premanon har redan kastat in handduken, medan man i till exempel Ruka och Lillehammer tänker genomföra tävlingarna som planerat.

– I det stora hela så kommer nog Finland att ha en mycket betydande roll också i kommande världscupsäsong. Både i Ruka och Lahtis är alla grenar planerade att arrangeras som vanligt, fortsätter Koivusalo.

Alla Fis beslut hittas här.

Läs också