Hoppa till huvudinnehåll

Flera döda i jättecyklonen Amphan

En person står mitt bland ett hus som totalförstörts i ett oväder.
Förstörelse i cyklonens spår i Satkhira i Bangladesh. En person står mitt bland ett hus som totalförstörts i ett oväder. Bild: AFP / Lehtikuva Bangladesh,cyklon,Satkhira

På torsdag eftermiddag (finsk tid) rapporterades minst 84 personer ha dött då cyklonen Amphan drog in över Bangladesh och östra Indien och orsakade omfattande förödelse.

Amphan, som är en av de kraftigaste cyklonerna i Bengaliska viken på över 20 år, drog in över land på onsdagseftermiddagen med vindstyrkor på över 165 kilometer i timmen.

Ett tjugotal personer har dött i Bangladesh och i östra Indien. Stormen har orsakat översvämningar längs kusten och hela byar har förstörts. Miljoner människor var utan el.

- Vi har aldrig sett eller hört något liknande. Det skrällde i fönstren, huset skakade, en del träd började brinna medan andra kollapsade. Vi trodde att vi kommer att dö, säger Javed Khan, en taxichaufför i Kolkata, till nyhetsbyrån AP.

En våg slår mot två personer.
En stormvåg slår mot en vågbrytare i Chennai. En våg slår mot två personer. Bild: AFP / Lehtikuva Chennai,cyklon

Coronapandemin förvärrar situationen

Enligt Västbengalens chefsminister Mamata Banerjee kommer det att ta flera dagar att uppskatta hur stora skador stormen orsakat.

- Vi står nu inför tre kriser: coronaviruset, de tusentals migranter som återvänder hem och nu den här cyklonen, säger Banerjee.

En man med skålar och en burk i handen står i ett hus som förstörts av ett oväder.
Invånare i Midnapore i Västbengalen försöker rädda sina ägodelar i cyklonens spår. En man med skålar och en burk i handen står i ett hus som förstörts av ett oväder. Bild: AFP / Lehtikuva Indien,cyklon,Västbengalen,Medinipur

Omkring tre miljoner människor evakuerades från kustområdena, vilket uppskattas ha räddat många liv. Men på grund av coronavirusepidemin innebär evakueringarna också en stor risk då man befarar att viruset sprider sig i trånga evakueringscenter.

Även om stormen försvagades när den drog in över Bangladesh kommer de kraftiga regnen och starka vindarna att orsaka stor skada.

Artikeln uppdaterad kl. 16.27: Döddssiffran har stigit från 22 till 84 under torsdagen.

Källor: AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes