Hoppa till huvudinnehåll

Handbollsbröderna Granlund skiljs åt – Robin är klar för GrIFK, Max förlänger med Dicken: "Det kändes som ett bra tillfälle att få lite omväxling och en ny roll"

Robin Granlund spelar handboll.
Robin Granlund lämnar Dicken. Robin Granlund spelar handboll. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Dicken,robin granlund

Grankulla IFK meddelar att man är överens med landslagsspelaren Robin Granlund som därmed lämnar Dicken. Samtidigt uppger Dicken att Robins landslagskollega och bror Max Granlund har bestämt sig för att stanna i klubben.

Det handlar inte bara om ett rent spelmässigt tungt GrIFK-nyförvärv. Robin Granlund är med sina 208 cm och 102 kg en riktig bjässe. På FM-nivå har det blivit 258 mål på 100 matcher för den 21-årige landslagsspelaren.

– Robin är en av Finlands mest talangfulla spelare och han har fortfarande enorm utvecklingspotential. Det är roligt att placera en 208 cm lång spelare i försvaret och på fasta situationer kommer vi att ha stor glädje av honom, säger tränaren Mikael Källman på klubbens webbplats.

Jag pratade med Källman

Att just Källman är tränare spelade en stor roll i Granlunds beslut.

– Jag pratade med Källman och vi hade en bra diskussion. Han har också spelat back och hade en lång karriär i en tuff serie, säger han till Yle Sporten.

Granlund uppger att valet stod mellan mellan Dicken och GrIFK och att valet till sist föll på förändring.

– Det kändes som ett bra tillfälle att få lite omväxling och en ny roll.

Kankaanpää ansluter från ÅIFK

GrIFK har en jobbig säsong i bagaget. I årsskiftet tog Källman över då han tecknade ett kontrakt som även inkluderar de två kommande säsongerna. Då handbollssäsongen avbröts låg GrIFK etta i den nedre fortsättningsserien.

På torsdagsmorgonen presenterade Grankullaklubben även ett annat nyförvärv. Kalle Kankaanpää lämnar Åbo IFK för att kombinera studier i huvudstadsregionen med spel i GrIFK. Han ska ersätta svensken Anton Karlsson som lämnar klubben.

– Förra året gick i lite andra tecken då jag gjorde min militärtjänstgöring. Jag hoppas på att få mer ligaerfarenhet i Grankulla, säger den 19 år gamla Kankaanpää på GrIFK:s webbplats.

Max stannar i Dicken

Dicken meddelade på onsdagskvällen att Robins bror Max Granlund har förlängt med klubben. Den storväxta 22-åringen har tidigare ryktats vara aktuell för spel utomlands men ännu blir det inte någon flytt.

– Jag är glad över att stanna i Dicken. Vi hade ett verkligen vasst lag som toppade serien då säsongen avbröts och därför är jag extrataggad att vara en del av vårt projekt också nästa säsong.

– Jag vill även i fortsättningen utvecklas på alla områden och för att uppnå det målet upplever jag att Dicken är det bästa alternativet för mig, säger Max på klubbens webbplats.

Max Granlund spelar handboll.
Max Granlund förlänger med Dicken. Max Granlund spelar handboll. Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet Dicken,max granlund

Max Granlund stod för totalt 75 mål under säsongen, vilket räckte till en tolfte plats i skytteligan.

Att Max förlänger med Dicken samtidigt som Robin skrev på för GrIFK innebär att bröderna separeras. Enligt Robin var bröderna överens om att det här är den bästa lösningen.

–  Såklart har vi diskuterat situationen. Vi skulle vilja spela i samma lag, men å andra sidan var vi överens om att det är bra med en förändring för mig.

Teemu Hertola väljer i sin tur att avsluta spelarkarriären. Dicken uppger att 36-åringen i fortsättningen kommer att jobba med laget vid sidan av planen. Dicken meddelar att vissa spelare har planerat att åka på utbyte under säsongen 2020–21 men att coronaläget innebär att läget fortfarande är ovisst.

Dickens spelarkontrakt för säsongen 2020–21

Målvakter:
Kim Davidson
Tuomas Laitinen
Mikael Mäkelä
Patrik Roslander

Utespelare:
Klaus Ahlgren
Benny Broman
Joacim Broman
Max Granlund
Johan Gripenberg
Niklas Kaitemo
Jukka Kamula
Ian Martin
Oskar Monnberg
Gusten Montonen
Felix Nilsson
Anton Rémy
Tadas Stankevicius
Filip Söderlund
Timmy Thor

Artikeln har uppdaterats torsdagen den 21 maj klockan 13.27 med Robin Granlunds kommentarer.

Läs också