Hoppa till huvudinnehåll

Trump överväger att hålla G7-möte i USA redan i juni

President Trump gestikulerar vid en presskonferens.
Donald Trump funderar på att bjuda in G7-ledarna till USA för det årliga G7-mötet i juni. President Trump gestikulerar vid en presskonferens. Bild: Andrew Harrer / EPA Donald Trump,USA:s president

USA:s president Donald Trump överväger att bjuda in G7-ledarna till Washington för det årliga mötet, i stället för att hålla det på distans.

G7-mötet skulle den här gången hållas i USA, men på grund av coronapandemin beslöt man i mars att ställa in mötet och i stället låta ledarna träffas på distans.

Trump skrev på onsdagen på Twitter att förhållandena snabbt normaliseras, och att han hoppas därför att mötet i USA kunde bli av.

- Också de andra länderna har börjat sin comeback. Det skulle vara ett utmärkt tecken för alla, normalisering, skriver Trump.

Inget datum spikat

Trump nämner både Washington och presidentens fritidsboende Camp David, men det är oklart om han syftar på att mötet ska arrangeras på båda ställena.

Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany sa senare till pressen att man önskar att mötet blir av i juni, men att man ännu inte spikat fast något exakt datum.

G7-gruppen består av USA, Kanada, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan.

"Ska vänta och se"

Reaktionerna från de andra G7-ledarna har varierat. Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som stod värd för mötet år 2018, sa att säkerheten måste prioriteras om ett möte arrangeras.

Den positivaste reaktionen kom från Frankrikes president Emmanuel Macron, som sa att han är villig att åka till USA om hälsoläget tillåter.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var däremot försiktig, och sa att hon kommer att vänta och se vad som händer.

Kanadensare och européer får för närvarande inte åka till USA på grund av landets reserestriktioner.

Källor: AFP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes