Hoppa till huvudinnehåll

Visst kan man läsa eller jobba i trädgården, men hela situationen känns lite utmattande: "svårt att känna sig begränsad"

Lorenz Uthardt sitter på soffan i sitt vardagsrum.
Lorenz Uthardt säger att visst är han van att till exempel läsa och då det blir vår och vackert väder blir det trevligare att vara ute. Lorenz Uthardt sitter på soffan i sitt vardagsrum. Bild: Yle/Kati Enkvist. uthardt

Lorenz Uthardt i Malax och Ulla-Maj Salin i Korsholm tycker inte att coronarestriktionerna för personer över 70 år har förändrat vardagen så jättemycket. Man kan läsa och vara ute i naturen. Men visst kan det kännas utmattande att inte få hälsa på någon, att inte ens ha det alternativet.

En av de saker Ulla-Maj Salin i Korsholm saknar mest är att få sjuga i kör. Men med trädgårdsjobb, webbmöten och läsning flyter vardagen på.

- Visserligen har det varit mycket mindre aktiviteter och det har jag saknat ganska mycket.

Äldre kvinna med brun page och glasögon ler mot kameran.
Att jobba i trädgården gör att vardagen flyter på säger Ulla-Maj Salin i Kvelax. Äldre kvinna med brun page och glasögon ler mot kameran. Bild: Yle/Roger Källman Pensionär,ulla-maj salin

Salin sjunger själv i Kvevlax kyrkokör och går också gärna på konserter och lyssnar på andra körer.

- Alla påskkonserter föll bort helt och vi skulle delta i Finlandssvenska kyrkosångsfesten som är vart femte år som skulle har börjat i Åbo den är veckan. Allt det där är ju borta, säger Salin.

Känner sig inte ensam

Men Salin ser också något bra i situationen.

- Man stannar upp och funderar och gör något annat. Till exempel läsa. Jag läser så mycket jag hinner.

Salin säger att hon inser att coronaviruset är jättefarligt, men att fallen i regionen varit så få att hon inte är så rädd.

- Man gör det som man har blivit rekommenderad att göra. Håller avstånd, tvättar händerna och nyser på rätt sätt. Eftersom jag inte har någon grundsjukdomar har jag inte känt mig speciellt drabbad.

Salin och hennes man rör sig ute flera timmar per dag.

Har ni känt er ensamma?

- Nej, vi är två i ett hus och båda är pensionärer, så vi är ganska vana att vara för oss själva.

Paret har haft besök på morsdag och en annan gång då de behövde hjälp med datorn.

- Annars har vi inte träffat människor annat än när man är ute och promenerar. Jag har inte tyckt att det har varit svårt och speciellt nu när det har blivit ljusare och varmare så finns det mycket att göra i trädgården. Där har man full sysselsättning.

Kallt att sitta ute med barnbarnen

Lorenz Uthardt i Malax är ute och går med sin fru varje dag. Han uppskattar att bo på landet där man kan röra sig väldigt fritt trots restriktionerna.

- Men vi känner oss lite begränsade på nåt sätt.

Att träffa barn och barnbarn ute känns lite utmanande.

- Vi har försökt sitta på gården och långt från varandra men det blir fort kallt och så.

Uthardt har svår astma och behöver därför vara mycket försiktig. Han är aktiv politiker men att sköta möten på distans har inte lyckats så bra.

- Det finns så lite att göra nu. Det är på något sätt en overklig situation vi befinner oss i, det känns utmattande på ett sätt också.

Saknar möjligheten att välja

Uthardt säger att visst är han van att till exempel läsa och då det blir vår och vackert väder blir det trevligare att vara ute.

Lorenz Uthardt och Ulla-Maj Salin
Lorenz Uthardt. Lorenz Uthardt och Ulla-Maj Salin Bild: Yle/Roger Källman fredagsklubben

- Jag är van att läsa och kan försvinna in i den världen. Men det här är annorlunda för normalt finns valfriheten att åka och hälsa på någon. Men det kan man inte nu.

Att regeringen nu delvis lättar på restriktionerna för personer över 70 innebär inga stora förändringar för Uthardt, förutom att paret nu kan handla själva igen.

- Dottern har handlat till oss och det har gått bra. Men det är inte bara det att man åker och handlar för att få en produkt utan det handlar om att man ser något annat. Då man är äldre och har mindre behöver man sådant mer.

Uthardt saknar också möjligheten att åka in till staden och se sig omkring i köpcenter eller äta på restaurang.

- Det tycker jag har varit trevlig sysselsättnig och då går dagen fort. Men inte nu.