Hoppa till huvudinnehåll

"Hangöborna är jätteledsna och uppgivna" - nedläggningen av Hangötidningen väcker starka känslor

En bild på Hangötidningen som ska läggas ner i september 2020.
Det sista numret ges ut den 3 september. En bild på Hangötidningen som ska läggas ner i september 2020. Bild: Marica Hildén / Yle Hangö,Västnyland,hangötidningen

Många Hangöbor har reagerat med sorg och besvikelse när budet kom att lokaltidningen läggs ner efter 130 år. Det vittnar både stadsdirektör Denis Strandell och tidningens senaste, och vad som visade sig vara sista, redaktör Johanna Lindholm om.

I onsdags (20.5) rapporterade Västra Nyland att KSF Media väljer att lägga ner Hangötidningen den 3 september på grund av sjunkande antal annonser och prenumeranter.

- Det har nog varit en sorglig stämning efter nyheten att Hangötidningen går i graven. Hangöborna är jätteledsna, sorgsna och uppgivna. Det förekommer förstås en hel del diskussion om finskan, säger Johanna Lindholm.

Personporträtt på Johanna Lindholm
Johanna Lindholm var tidningens enda redaktör från 2015 till 2020. Lindholm jobbar nu på Yle Västnyland. Personporträtt på Johanna Lindholm Bild: Christoffer Westerlund / Yle Yle Västnyland,Yle,johanna lindholm

Västra Nyland kommer att intensifiera sin bevakning av Hangö i framtiden men håller sig enbart till svenska. Hangötidningen är tvåspråkig.

Lindholm upplever det ledsamt att tidningen läggs ner efter att i 130 år, likt en kackerlacka som hon uttrycker det, överlevt alla prövningar.

Hangö är en väldigt dynamisk stad med en hel del för en lokaltidning att ta tag i.

- Problemet var inte att hitta saker att skriva om, utan nästan tvärtom - vad man skulle sovra mellan, berättar Lindholm.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Strandell: "Skulle alla KSF:s tidningar dras över en kam skulle alla läggas ner"

Stadsdirektör Denis Strandell tycker det är tråkigt att Hangö förlorar sin lokaltidning som han upplever har erbjudit en unik bevakning av staden och dess angelägenheter.

- Den har varit det viktigaste lokala mediet, konstaterar han.

Personporträtt på Denis Strandell
Stadsdirektör Denis Strandell anser Hangötidningen vara det viktigaste lokalmediet. Personporträtt på Denis Strandell Bild: Christoffer Westerlund / Yle Ekenäs,Raseborg,kommundirektörer,denis strandell

Strandell säger att han förstår beslutet ur ett ekonomiskt perspektiv.

- Jag har redan länge undrat hur de kan snurra tidningen med det läsarunderlaget och annonsintäkterna, det kan inte ha varit någon lönsam affär. Samtidigt tror jag att om alla KSF Medias tidningar skulle dras över en ekonomisk kam, så skulle alla läggas ner. Jag tror att HBL skulle ha gått i graven för länge sedan med samma kriterier.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Läsare: "Hangötidningen har funnits hela mitt liv"

Ridläraren och Hangöbon Mia Maukonen vid Hangöudds Ryttare är en livslång läsare av tidningen.

- Det var förstås lite sorgligt, Hangötidningen har funnits hela mitt liv, det är jättesynd, säger hon om nedläggningen.

Maukonens modersmål är finska och hör alltså till tidningens finskspråkiga läsarskara.

- Lokalt har vi Etelä-Uusimaa. Jag hoppas de tar Hangö lite mera till sig, men det blir inte riktigt lika lokalt som i Hangötidningen, säger hon.

Kvinna med hund
Mia Maukonen har läst Hangötidningen, eller Hangonlehti som den heter på finska. Kvinna med hund Bild: Johanna Lindholm/Yle stall,terrier

Samtidigt konstaterar Maukonen att livet blir alltmer digitalt och många tar del av nyheter via nätet. Möjligtvis är det så att Hangö inte längre behöver en egen lokaltidning, menar hon.

- Om det inte finns prenumeranter och färre annonserar, så kanske det inte behövs.

Artikeln bygger på intervjuer av Bubi Asplund och Marica Hildén

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland