Hoppa till huvudinnehåll

Hjortstammen växer inte längre – men hjortkrockar är fortfarande den vanligaste viltolyckan

En hjort äter gräs och löv på en gräsmatta. Framför har den buskar ingärdade av nät.
Vitsvanshjorten besöker ofta trädgårdar. En hjort äter gräs och löv på en gräsmatta. Framför har den buskar ingärdade av nät. Bild: Yle / Tiina Grönroos ren (vild),höst,Bromarv,Västnyland,Raseborg,vitsvanshjort

Älgen är skogens konung, men i statistiken över trafikolyckor är hjorten regerande mästare. Under förra jaktsäsongen sköts rekordmånga vitsvanshjortar, och nu uppskattar man att det finns en chans att stammen inte längre ökar.

– Vi är möjligtvis i ett sådant läge att vi skjutit lika många som fötts. Om vi ännu skjuter många djur i höst är det möjligt att vitsvanshjortstammen börjar minska, säger viltplanerare Jörgen Hermansson på Egentliga Finlands Viltcentral.

Under den senaste jaktsäsongen (1.9.2019-15.2.2020) fälldes sammanlagt drygt 60 000 vitsvanshjortar. Det betyder att det för första gången har skjutits flera hjortar på en jaktsäsong än det har skjutits älgar.

Flest hjortar sköts i Egentliga Finland, drygt 19 000.

medelålders man med skägg, glasögon, lila skjorta, sitter i brun lädersoffa och tittar allvarligt på fotografen
Enligt Jörgen Hermansson skulle stammen till och med fördubblas på ett år om man inte skulle jaga hjortarna. medelålders man med skägg, glasögon, lila skjorta, sitter i brun lädersoffa och tittar allvarligt på fotografen Bild: Nilla Hansson/Yle man,jörgen hermansson

Efter jakten uppskattar man att stammen består av omkring 109 000 individer.

Vitsvanshjorten klarar sig inte i hela landet eftersom vintern blir för kall för den. Det betyder att stammen är koncentrerad till landets sydvästra delar där vintrarna är mildare.

Det finns mycket hjort i Egentliga Finland, södra Satakunta, södra och norra Tavastland och västra Nyland.

– Så fort vi rör oss bort från det här området är klimatets påverkan kraftig. Det finns väl utrymme att öka stammen i delar av Österbotten och många delar av södra Finland, medan det definitivt inte finns utrymme för en större hjortstam i Egentliga Finland, säger Jörgen Hermansson.

Mycket hjort leder till många trafikolyckor

Att vitsvanshjorten trivs bäst i de sydvästra delarna av landet syns också i statistiken över trafikolyckor.

I Egentliga Finland skedde över 3 000 viltkrockar i fjol och i Nyland drygt 2 500. Samtidigt klarade sig till exempel Österbotten med knappa 500 viltkrockar, enligt Statistikcentralens siffror.

Av drygt 3 000 viltolyckor i Egentliga Finland var drygt 1 900 hjortkrockar.

De flesta viltolyckorna sker på hösten då det också finns flest djur. Men också i maj ser man en ökning i antalet viltkrockar. Då är det rådjursbockarna som rör sig aktivt då de söker nya revir.

Rådjur på gård.
Rådjuren är mindre än hjorten och de har ingen lång svans som vitsvanshjorten. Rådjur på gård. Bild: All Over Press rådjur,rådjur på gård

– Den här toppen har att göra med rådjurets ekologi. Bockarna mutar in ett eget område som de försvarar mot andra rådjursbockar och de jagar varandra och patrullerar området aktivt. Då får vi också krockar när djuren rör sig, säger Hermansson.

Under maj månad i fjol inträffade över 800 trafikolyckor med rådjur. Inte ens på hösten sker det lika många trafikolyckor med rådjur – i oktober i fjol ägde 600 rådjurskrockar rum.

Bilisterna har alltså skäl att se upp i trafiken också nu i maj.