Hoppa till huvudinnehåll

Martin Norrgård lämnar svenska landslaget – pekas ut som Finlands nästa vallachef: "Diskuterar med förbundet"

Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE.
Martin Norrgård. Martin Norrgård tittar in i kameran iklädd mörkblå sportjacka där det står SWE. Bild: Yle/Markus Bergfors Martin Norrgård

Aki Hukka fortsätter inte och därför letar Skidförbundet för tillfället efter en ny vallachef för Finlands landslag i längdskidåkning. Nu pekas Martin Norrgård ut som Hukkas efterträdare – samtidigt som det är klart att Vasabon inte jobbar för det svenska landslaget nästa säsong.

Både Iltalehti och Ilta-Sanomat uppger att Norrgård är aktuell som ny vallachef för Finlands längdlandslag. Den senaste vallachefen Aki Hukki vill inte fortsätta efter två år på posten.

Jakten på en efterträdare pågår för fullt och enligt källorna ska Norrgård vara så gott som klar för uppdraget. Förra säsongen var Norrgård med i det svenska skidlandslagets vallateam.

När Yle Sporten når Norrgård vill han inte kommentera uppgifterna. Men han har kontakt med förbundet.

– Diskussioner förs med förbundet. Jag kan säkert kommentera mer i ett senare skede, säger Pargasbördige Norrgård.

Men det finländska landslaget intresserar, naturligtvis.

– Det är klart att Finland alltid är Finland.

Ingen fortsättning i Sverige

Sveriges förre vallachef – alltså Norrgårds tidigare chef – Anders Niemi hyllar honom i Ilta-Sanomats intervju.

– Martin har lysande kommunikationsfärdigheter. Han är också en internationell typ, med utmärkta kontakter till utrustnings- och materialtillverkare, lovordar Niemi.

Niemis efterträdare, Sveriges nya vallachef Petter Myhlback, berättar för Aftonbladet att det var klart sedan tidigare Norrgård inte får något nytt kontrakt, men att man erbjudit samtliga vallare en möjlighet att delta i vissa tävlingar nästa säsong.

Norrgård bekräftar att dörren till Sverige är stängd, men förvånas ändå lite av Myhlbacks kommentarer.

– Då är det väl säkert som han säger, men jag blev nog erbjuden en fortsättning med det svenska landslaget efter förra säsongen.

Förbundets vd Ismo Hämäläinen ska uttala sig kring Finlands serviceteam nästa vecka.