Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hjortstammen har slutat växa men krockar är fortfarande vanliga, kundernas rättigheter måste respekteras trots coronakrisen, museer öppnar sina dörrar igen, många österbottniska studenter får fysisk dimission

En vitsvanshjort står på en äng med lupiner.
Av drygt 3 000 viltolyckor i Egentliga Finland ifjol var drygt 1 900 hjortkrockar. En vitsvanshjort står på en äng med lupiner. Bild: Alamy / All Over Press vitsvanshjort,hjortdjur,vitsvanshjortar

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Hjortstammen har slutat växa, men fortfarande är hjortkrockar den vanligaste viltolyckan. Under den senaste jaktsäsongen sköts rekordmånga vitsvanshjortar och för första gången sköts flera hjortar än älgar under en säsong.

Från och med juni får museerna runt om i landet öppna igen. Både Helsingfors stadsmuseum och Vasa stads museer hoppas att besökarna följer de allmänna riktlinjerna om god handhygien och säkerhetsavstånd då de besöker museerna.

Inställda resor är ett stort problem för många konsumenter som nu väntar på att få tillbaka sina pengar för resor som inte blivit av. Coronakrisen får ändå inte leda till att kunders rättigheter kringskärs, varnar den europeiska konsumentorganisationen BEUC.

Nio av tio gymnasier ordnar virtuell dimission, Österbotten går ändå mot strömmen. Där ordnar majoriteten av skolorna en fysisk dimission. Av de 600 studenterna i svenska Österbotten får knappt 200 ta emot sin mössa virtuellt, resten får gå på någon form av fysisk dimission.

Väder

Det är uppehåll, soligt och rätt så varmt väder.
I väster är det 14 till 18 grader, i öster och norr 10 till 15 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes