Hoppa till huvudinnehåll

Nio av tio gymnasier ordnar virtuell dimission – tvärtom i Österbotten där majoriteten håller fysisk dimission

Kvinna med studentmössa som står i en skog.
Mirjam Tylli vid Karleby svenska gymnasium blev besviken då det stod klart att det blir en virtuell studentdimission i Karleby. Kvinna med studentmössa som står i en skog. Bild: Privat. studenter,studentexamen,Karleby,tylli

Av vårens cirka 600 studenter i svenska Österbotten får knappt 200 ta emot sin mössa virtuellt. Gymnasierna i Karleby och Vasa ordnar dimission på distans medan de övriga nio gymnasierna ordnar fysiska fester med tal och musik men utan publik och handskakningar.

Att ordna fysisk dimission i vår går stick i stäv med den rekommendation som utbildningsanordnarna nationellt har gett.

Blivande studenten Hilma Holmback i Vörå är ändå glad över att hennes skola valde att låta studenterna träffas.

Kvinna med studentmössa.
Hilma Holmback Kvinna med studentmössa. Bild: Privat. Vörå,studentexamen,holmback

- Jag tycker det är jätteskönt att vi får träffas och får en mer personlig stämning än om vi hade dimission virtuellt, säger Holmback.

På grund av coronaepidemin får studenterna i alla gymnasier sätta på sina studentmössor själva och hålla avstånd till de andra.

- Men man får i alla fall träffas och vi har inte sett varandra på så länge. Det blir en bättre gemenskap på det här sättet tycker jag, säger Holmback.

Hur skulle det kännas att sitta hemma och sätta på mössan?
- Det skulle kännas jättetråkigt. Jag har sett fram emot studenten i tre år så då skulle det vara tråkigt att sitta hemma med finklänningen bara.

Pedersöre ordnar dimission två gånger

När Yle Österbotten ringer runt till gymnasierna säger flera rektorer att de vill ordna en värdig dimission för en studentkull som fick en annorlunda vår.

I Pedersöre gymnasium blir det klassvis dimission. Det blir så traditionellt som möjligt med inmarsch, uttåg och tal – bara att allt görs två gånger.

- Vi vill göra vårt bästa för att de ska få en minnesvärd dag, säger rektor Monika Eklund-Laurila.

- Och just att de är på plats och att det sker då och där. Klart vi kunde spela in något och klippa ihop det men jag känner att vi alla vill träffas den dagen.

För Pedersörestudenterna blir det också fotografering utomhus. Tanken är att fotografiet sedan kan klippas ihop så att studenterna får en bild med hela årskullen.

Eklund-Laurila förstår att det för större gymnasier kan vara utmanande att ordna fysisk dimission. Men i Pedersöre fattade man snabbt beslut om att hålla dimissionen så normalt som möjligt.

- Grundskolorna har varit öppna i två och en halv vecka så det är ganska stora mängder elever som träffas. Om vi då dimitterar klassvis känns det inte som ett så stort problem, säger Eklund-Laurila.

Helt okej att bestämma lokalt hur man gör

Enligt Kommunförbundet följer 9 av 10 finländska gymnasier de nationella rekommendationerna och ordnar virtuell dimission.

- Man har följt rekommendationerna otroligt bra. Men det verkar finnas en skillnad mellan finskspråkiga och svenskspråkiga gymnasier, säger Kyösti Värri som är sakkunnig inom gymnasiefrågor på Kommunförbundet.

Gymnasierna och bildningscheferna i svenska Österbotten verkar gemensamt via Norra ligan (Karleby till Nykarleby) och Vi7 (Vörå till Kristinestad) ha kommit fram till en modell som de flesta följer.

Kommunerna har frågat råd både hos Utbildningsstyrelsen och Regionförvaltningsverket, och fick grönt ljus för småskaliga dimissioner.

Vad tycker du om att också lite större gymnasier i Österbotten, till exempel Jakobstad, gör så här?

- Besluten tas lokalt enligt vad som passar dem och enligt omständigheterna på orten. Det är helt okej, säger Värri.

Karleby beslöt att göra lika i alla gymnasier

I Karleby fattade bildningschefen och skoldirektören beslut om att det blir virtuell dimission för alla studenter.

I Karleby svenska gymnasium har studenterna skickat in bilder på sig själva med festkläder och studentmössorna på.

- Det blir en video som vi kan se på hemma. Så man sätter mössan på sig då man sitter hemma eller var man nu är, säger blivande studenten Mirjam Tylli.

Kvinna med studentmössa som står i en skog.
Mirjam Tylli Kvinna med studentmössa som står i en skog. Bild: Privat. Karleby,studentexamen,tylli

Tylli vet att kompisar i Jakobstad, Kronoby och många andra gymnasier får fira fysisk dimission och hon blev besviken då det stod klart att det inte blir så i Karleby.

- Jag reagerade ganska starkt. Jag skickade meddelande till min klasshandledare och förklarade hur det kändes. Men jag förstår att de inte kan göra så mycket åt det på skolan.

Bakgrunden till beslutet i Karleby är enligt svenska skoldirektören Ronnie Djupsund att de finska gymnasierna i staden är rätt stora, Stenängen har 100 studenter, Västraparken har 130.

- Det är egentligen inte förbjudet att ha dimission men då borde man undvika smittospridning och ha grupper på kanske 20 studenter i taget. Då blir det utmanande för större gymnasier, till exempel fem olika omgångar i Stenängens gymnasium. Och det är väl inte längre någon optimal lösning, säger Djupsund.

Det var ändå inte aktuellt att låta svenska gymnasiet med sina drygt 50 studenter välja en annan lösning.

- I rekommendationerna sägs att festligheterna i stället hålls i augusti. Det är den linjen Karleby följer och vi har en gemensam linje för svenska och finska gymnasierna.

Djupsund vet att grannkommunerna valt en annan linje.

- Vi har en ganska speciell situtaion i vår region där svenska gymnasierna har valt att ordna livedimissioner medan finska gymnasierna inte kommer att ha det.

Tylli hade å sin sida hoppats få se sina klasskamrater och lärare en sista gång.

- Det känns så orättvist då andra skolor får göra det och själv ska man sitta hemma på sin dimission. Det kanske inte ens känns som en dimission.

Rektor Cecilia Hägglund-Nygård säger att skolan gärna hade ordnat något för studenterna.

- För de skulle verkligen vara värda det. Men nu har vi det här beslutet i staden och då följer vi det och gör det bästa av situationen, säger Hägglund-Nygård.

Tylli vet att andra studenter har kontaktat staden i ärendet och hon hoppades in i det sista att Karleby skulle ändra sitt beslut och tillåta fysisk dimission.

- Jag hoppas de skulle höra på oss och se genom fingrarna lite och göra som andra skolor. Det går att göra det ganska coronasafe om man har klassvis dimission och planerar det bra. Och så spelar man in det så föräldrarna kan se dimissionen hemma, säger Tylli.

Jakobstad följer studenternas önskan

Jakobstad dimitterar sina 85 studenter i tre omgångar med en timmes mellanrum.

- Det hade kanske varit enklare att banda in något, men det var studenternas uttryckliga önskan att få träffas i små grupper och få se varandra, säger rektor Gunnevi Kiiskinen.

Kiiskinen säger att eleverna efter uppmaningen ”mössan på” själva får sätta på sig studentmössorna.

- Planeringen har gått bra, vi ska undvika närkontakt men något plexiglas ska vi inte ha. Det är viktigt att få se varandra och ställa sig upp på scenen och lägga på mössan.

Också Petalax 27 studenter får sätta på sina mössor under en fest på skolan.

- Det är absolut viktigt med ett avslut eftersom våren har varit exceptionell. Det är fint att vi kan ha den här versionen, säger rektor Margareta Bast-Gullberg.

Nykarleby och Närpes sänder festen i när-tv, Kronoby sänder lite senare

Årets 30 studenter i Nykarleby gymnasium sprider ut sig i gymnastiksalen för dimissionen och tillfället sänds live både via lokal-tv och skolans youtubekanal.

Kronoby dimitterar sina 68 studenter i tre grupper, så högtidligt som det bara går, säger rektor Viola Storbacka.

- Det hade varit snopet att inte få se studenterna, säger Storbacka.

Storbacka är glad över att alla, både lärare och studenter, nu får ett ordentligt avslut och inte bara betyget per post.

– Vi får se dem och bekräfta dem, om än på avstånd.

Festen kommer att bandas så att studenterna kan se den hemma med familjen senare på dagen.

I Närpes blir det ett liknande format för vårens 43 studenter.

- Det är en stor dag för studenterna, och vi försöker ge en värdig avslutning och ett fullgott alternativ till vanlig dimission trots coronarestriktionerna, säger rektor Mikael Snickars.

För att minimera kontakten mellan personer placeras rosor och betyg i förväg på studenternas stolar. Salen är stor så alla studenter ryms in på en och samma gång, enligt Snickars.

Liksom i Nykarleby och Kronoby sänds dimissionen antingen i realtid eller lite senare samma dag.

- När-tv kommer att sända i realtid. Så på så vis kan släkt, vänner och bekanta följa med även om de inte fysiskt är på plats, säger Snickars.

Bara i Kristinestad får familjen komma till dimissionen

Det enda gymnasiet som i vår bjuder in också anhöriga till dimissionen är Kristinestads gymnasium. Där får varje student ta med sig två personer till festen. Orsaken är att studenterna är så få, kring dussinet.

- Då de är så liten klass blir det möjligt att ordna betygutdelning, vi blir ändå färre än 50.

Dimissionen blir ändå inte 30.5 utan följande lördag, 6.6. Studenterna valde själva att flytta datumet för festen för att få ta med sig gäster.

Vasagymnasier håller fast vid virtuell dimission

Vid Vasa gymnasium blir det en virtuell dimission. Liksom i Karleby bandas tal och musik för att sedan via länk delas med studenterna.

Enligt rektor Anne Levonen togs beslutet om en virtuell dimission rätt tidigt vid Vasa gymnasium, och skolan har velat hålla fast vid det beslutet även om restriktionerna nu har luckrats upp.

kvinna med brunt hår ler mot kameran
Anne Levonen kvinna med brunt hår ler mot kameran Bild: Yle/Antti Kuusiniemi gymnasieutbildning,vasa gymnasium

- Tanken är att hålla fast vid planeringen så att familjerna kan utgå från det. Vi är måna om att våra studenter ska få en högtidlig avslutning, på ett tryggt sätt och att de ska få ett minne för livet. Så vi kommer att satsa mycket på dimissionen så att den verkligen blir festlig och att de får en fin dimissionsfilm som känns högtidlig men också personlig och som de sedan kan spara.

Själva mösspåläggningen görs till en bildserie med alla elever.

- När jag nämner studentens namn ser man den studenten i bild, så vi har huvudpersonerna med, säger Levonen.

Vad har studenterna tyckt om det här?

- Det finns många åsikter. Många tycker det absolut bästa vore om vi fick ha en vanlig studentdimission. Det skulle jag också önska. Men nu gör vi så gott vi kan. Studenterna är medvetna om att vi gör vårt bästa för dem, säger Levonen.

Vid Vasa övningsskolas gymnasium säger ledande rektor Bernt Klockars att dimissionen för de 87 studenterna blir virtuell.

- Den blir delvis bandad, delvis live, säger Klockars.

Enligt de nationella rekommendationerna ska studenterna firas i augusti om läget tillåter. Går inte det är ett alternativ att de får en fysisk dimission i början av december då höstens studenter får sina mössor.