Hoppa till huvudinnehåll

Segling bästa hobbyn i coronatider? NJK:s juniorer inledde säsongen i april när många andra hobbyer ännu låg nere

Hur många gånger har du kapsejsat? Fabian Reincke, 13, småler åt frågan. Han har seglat sedan han var fyra år och kapsejsat har han gjort kanske tjugo gånger. När han fick veta att NJK inleder säsongen i april den här coronavåren, var han först lite skeptisk.

Det blåser friskt på Björkholmen, där NJK håller seglingsträningar i kväll. I byarna är vindstyrkan närmare 13 meter per sekund, men vinden väntas mojna mot kvällen. Blåser det för hårt, ställs träningen in. Men vinden mojnar.

I vanliga fall skulle barnen samlas på stranden och tränaren skulle gå igenom träningen. Efteråt skulle man samlas på stranden igen. Men inte i år. I år vill föreningen minimera tiden man vistas tillsammans på land.

I år kommer barnen färdigt omklädda till stranden, omklädningsrummen är stängda tillsvidare. De har fått meddelande via Whatsapp vad träningen går ut på. Ibland har tränaren filmat en video, ibland ritat.

De har blivit ombedda att ta sig till Björkholmen med cykel, eller be föräldrarna skjutsa dem. Allt för att minimera kontakterna.

Mindre tid i land tillsammans

Barnen hämtar sina grejer, de seglar alltid samma jolle. På bryggan finns tejp som påminner om att hålla säkerhetsavstånd. Man ser på dem att de är vana vid det nya normala. Allt går som på räls.

Emilia Winqvist är juniorchef vid NJK och berättar att det krävdes en hel del planering och onlinemöten före de kunde starta verksamheten och visst var det lite nervöst i början, men allt har gått jättebra.

– Det är så roligt, man ser på barnen hur de trivs när de får vara ute på havet, se kompisar och skoja lite tillsammans. Det har varit en tung tid för alla.

Ibland har barnen också fått lära tränarna, men då har det handlat om goda tips på hur man använder de olika digitala plattformarna. Efter flera veckor av distansundervisning i skolan, har barnen vanan inne.

Fabian Reincke , 13 år tittar in i kameran och ler.
Fabian Reincke seglade första gången ensam när han var 4 år. Fabian Reincke , 13 år tittar in i kameran och ler. Nyländska Jaktklubben,segling

Fabian Reincke vågade först inte tro att det skulle bli seglingsträningar med klubben den här våren.

– Jag var lite skeptisk och tänkte att de säger nog en vecka före att det inte går, men här är vi nu. Men det här är ju inte som fotboll, där man är två centimeter från varandra.

Hur känns det då?

– Bra, hoppas vi kan ha några tävlingar också på hösten.

Alla ska känna sig trygga och man måste inte delta

Enligt NJK:s juniorchef Emilia Winqvist har alla varit nöjda med arrangemangen och också tränarna har fått positiv respons.

– Kommunikation är nog det viktigaste, att ha en öppen dialog med alla parter, säger Winqvist med eftertryck.

Efter en dryg månad av lyckade träningar ser Winqvist fram emot en fin sommar. Seglingslägren ska också gå att organisera, med specialarrangemang.

Winqvist poängterar ändå att tränarna också ska komma ihåg att vara snälla mot sig själva och inte ställa för höga krav.

– Ingenting är normalt just nu och då kan man inte heller ha en normal träning.

NJK:s juniorchef Emilia Winqvist ler och tittar in i kameran
Emilia Winqvist är juniorchef i NJK. NJK:s juniorchef Emilia Winqvist ler och tittar in i kameran Bild: Yle/Anki Karhu Nyländska Jaktklubben,segling

Familjerna har själva fattat beslutet om barnet deltar i träningen eller inte. De flesta har valt att delta i verksamheten, men några har valt att vänta och se. Många föräldrar har ändå konstaterat att segling är den perfekta hobbyn i coronatider.

För Fabian Reincke är seglingen den enda hobbyn just nu. Han spelar innebandy, men det går ju inte och så är det knepigt att ta pianolektioner just nu.

Vad är det bästa med segling?

– När man får en bra vindpust och det går fort. Och när det inte är för varmt eller för kallt, bara roligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes