Hoppa till huvudinnehåll

Skadedrabbade Ellen Voutilainen fortsätter i Skuru IK: "Jag känner mig hemma i Stockholm"

Ellen Voutilainen i Skuru IK hösten 2018.
Ellen Voutilainen fortsätter i Skuru IK. Ellen Voutilainen i Skuru IK hösten 2018. Bild: Yle/Kristian Karlsson handboll,Skuru IK,ellen voutilainen

Den finländska landslagsspelaren Ellen Voutilainen fortsätter i den svenska handbollsklubben Skuru IK. Den Sjundeå IF-fostrade Voutilainen hade just gjort comeback i damligan SHE efter att ha varit långtidsskadad i nästan ett år när säsongen avbröts på grund av coronapandemin.

Den 19-åriga Ellen Voutilainen har bott snart tre år i Sverige och stortrivs med vardagen på västra sidan om Östersjön. Därför är hon väldigt glad över att få fortsatt förtroende i klubben från Nacka kommun, strax öster om Stockholm.

– Det är en miljö jag har möjlighet att utvecklas i och jag känner mig hemma i Stockholm. Jag trivs även bra i gruppen så det är bara roligt att få fortsätta på resan i Skuru, säger vänsternian Voutilainen på klubbens webbplats.

Voutilainen har spelat de två senaste säsongerna i Skuru IK, men en knäskada gjorde att hon hade ett årslångt uppehåll från matcher.

– Det främre korsbandet är av. Så länge det bara är korsbandet som är sönder så kan jag spela igen om 9-12 månader, sade hon i februari 2019 för Yle Sporten.

Mål i comebacken

Ganska exakt ett år senare gjorde hon comeback i SHE-ligan när Skuru IK besegrade GT Söder HK med 35–22. I den matchen blev det ett mål och i de tre följande matcherna sex, fem och ett mål.

14 mål på fyra matcher är ett minst sagt hyfsat individuellt saldo. Också på lagfronten gick det bra: när säsongen avbröts parkerade Skuru IK på andra plats i serietabellen efter Höörs HK H 65, och klubben hade redan ställt in siktet på slutspel.

– Det är förstås något vi alla sett fram emot och jobbat inför hela säsongen, så tråkigt är det. Personligen har jag hela tiden tänkt under min skadeperiod, sedan februari 2019, att jag ska vara tillbaka till slutspelet, så det är även på så sätt en besvikelse. Men det är bara att gilla läget och göra det bästa av situationen.

Bra läge att träna

Voutilainen är lättad över att vara tillbaka från lasarettsavdelningen men medger i samma veva att formen inte är den bästa.

– Det är ju det här man sett fram emot och längtat efter i 11 månader, men samtidigt är det frustrerande att inte vara där man kanske hade hoppats vara både fysiskt och psykiskt. Det tar tid, men nu om någonsin har man möjligheten att jobba på de bitar man är svagare på.

Voutilainen hann medverka i fyra matcher innan säsongen avbröts. Bra prestationer varvades med mindre bra, men känslan att vara tillbaka i hetluften var otrolig.

– Det är väl lite så det blir efter en långtidsskada. Allt som allt är jag ändå nöjd och glad över det jag hann spela.

Försäsongen blev längre än planerat men säsongen 2020–2021 knackar så småningom på dörren. För Skuru IK:s del innebär det även en ny tränare.

– Ska bli spännande och roligt att få en ny tränare. Jag hoppas självklart att vi ska få ihop det som lag och kunna prestera på vår högsta nivå så ofta som möjligt. Själv vill jag känna mig helt hundra med knät och att jag kan få en säsong utan skador.

Läs hela intervjun med Ellen Voutilainen på Skuru IK Hanbolls webbplats.