Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare en elev i Sipoonjoen koulu i Sibbo smittad av coronaviruset: "Beredskapen är bra och situationen är lugn"

Skolbyggnad
För tillfället har två elever i Sipoonjoen koulu i Sibbo smittats av coronaviruset Skolbyggnad Bild: Yle/Helena von Alfthan Nickby,nickby hjärta

För tillfället har två elever smittats av coronaviruset i Sibbo och elever från tre skolor har försatts i karantän. I Borgå har en skolelev och ett dagisbarn konstaterats smittade.

Under Kristi himmelsfärd konstaterades ytterligare ett fall av coronasmitta hos en elev i Sipoonjoen koulu. Den smittade eleven hör inte till samma undervisningsgrupp som den elev som tidigare konstaterats smittad.

Som försiktighetsåtgärd har 15 elever och några lärare försatts i karantän efter att ha exponerats för coronaviruset. De exponerade eleverna övergår till distansundervisning.

Skolans övriga elever har veterligen inte exponerats för coronaviruset och fortsätter med närundervisningen i skolan.

- Vi har haft koll på smittokedjorna så jag utgår från att vi har det nu också. Jag har inte i dag talat med dem om de här eleverna men smittspårning har vi ju hållit på med så länge coronavirsuet har funnits i kommunen, säger social- och hälsovårdsdirektör Leena Kokko.

Flera Sibbo skolor utsatta

På söndagen (17.5) gick Sibbo kommun ut med rekommendationen att eleverna i årskurs 4–6 i Söderkulla skola övergår till distansundervisning.

Det här på grund av att en betydande del av skolans lärare och skolgångshandledare har försatts i karantän efter att ha varit i kontakt med en person som smittats av coronaviruset.

En anställd vid Gumbostrands skola i Sibbo har bekräftats smittad av coronaviruset. På grund av exponeringen försattes 13 elever som försiktighetsåtgärd i karantän på tisdagen (19.5)

Leena Kokko konstaterar att läget fortfarande är lugnt och att det sist och slutligen är ganska få smittade i skolorna.

- Det är frågan om enstaka fall här och där. Det känns säkert som att det är mycket då personer som varit i kontakt med den smittade försätts i karantän.

Enligt Kokko är coronaläget överlag ganska lugnt i kommunen just nu.

- Vi har haft problem med att få personalen att räcka till men just nu har vi det ganska bra. Beredskapen är bra och situationen är lugn så vi har kapacitet att utreda och sköta de insjuknade.

Coronasmitta också vid Borgå daghem och skola

Än så länge har endast ett coronafall konstaterats vid Borgå skolorna. En elev i Linnajoen koulu i Borgå har konstaterats vara smittad av coronaviruset och 17 elever och fyra lärare har exponerats för smittan.

Därtill har har ett fall av coronasmitta bekräftats hos ett barn på daghemmet Touhula Horisontti.

Än så länge har inga andra fall upptäckts på daghemmet.