Hoppa till huvudinnehåll

Inga fjärilsfällor på Hangö stads marker - fjärilsentusiaster får back på sina ansökningar

En amiralfjäril på en röd solhattsblomma.
Staden har fått två ansökningar om fjärilsfällor. En amiralfjäril på en röd solhattsblomma. Bild: Yle, Risto Salovaara fjärilar,Amiralfjäril,Röd solhatt

I tider då allmänheten uppmanas bygga insekthotell och inte klippa gräsmattan så ofta är det inte okej med fjärilsfällor. Det anser tekniska nämnden i Hangö.

I flera år har forskare larmat om att antalet insekter minskar i världen.

I år uppmanas allmänheten, bland annat via Yles kampanj Rädda pollineraren, att göra sin omgivning mera insektvänlig.

Arbetet för att främja levnadsvillkoren för insekterna stoppar fjärilsentusiaster från att fånga fjärilar på allmänna områden som ägs av Hangö stad.

Undersökt fjärilsbeståndet på Bengtsår i 19 år

Staden har fått två ansökningar om fjärilsfällor. Den första ansökan har inlämnats av en privatperson som sitter i styrelsen för Lepidopterologiska sällskapet i Finland.

Hen vill få lov att placera två fällor på Kråkhamnsudden, nära Kapellhamnen.

Fällorna skulle placeras nära en byggnad och fjärilsentusiasten hade fått lov att dra el från en fastighet i närheten.

Personen i fråga har varit intresserad av fjärilar i många år och nämner i sin ansökan att hen undersökt fjärilsbeståndet på Bengtsår i Hangö i 19 år.

Observationerna från fjärilsfällorna skulle registreras på webbplatsen Finlands artdatacenter.

Vill kartlägga områden lämpade för fjärilsfällor

Den andra ansökan lämnades in av Lepidopterologiska sällskapet i Finland.

Sällskapet ber om lov att få hänga upp två olika sorts fällor i träd i år och nästa år. Fällorna används för att kartlägga och följa med fjärilsbeståndet.

Dessutom önskar sällskapet att staden fastställer på vilka kommunala områden det är möjligt att placera fjärilsfällor.

fjärilsfälla hänger i ett träd
Fjärilsfällor i Hangö diskuterades också i fjol, då på den lokala miljöföreningens initiativ. fjärilsfälla hänger i ett träd Bild: YLE/ Monica Forssell fjärilar,fjärilsfälla

Tjänstemännen i Hangö var redo att godkänna ansökningarna och ge grönt ljus åt att stadens jordbyggnadschef tillsammans med sällskapet hittar lämpliga områden för fjärilsfällor.

Men tekniska nämnden sade enhälligt nej till båda ansökningarna.

Fjärilsfällornas vara eller icke vara i Hangö debatterades redan i fjol. Då ville Hangö miljöföreningen att antalet fjärilsfällor minskar i staden och enbart används för forskning.

Då sade Magnus Östman, medlem i Lepidopterologiska sällskapet i Finland, att fjärilsfällorna väldigt långt tjänar forskningens syfte och att dess inverkan på fjärilspopulationen är närmast försumbar.

Läs också