Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren blir utmanande för krögare: ”Man får vara glad om man får ihop till de fasta utgifterna”

Två män står bakom en bardisk.
Jani Mattlar (till vänster) tror att sommaren blir tuff för restaurangbranschen. Två män står bakom en bardisk. Bild: Privat barer,jani mattlar

Begränsningar i utskänkningstider och kundantal kommer att göra sommaren till en utmaning för många barer och restauranger. Samtidigt finns ett missnöje mot regeringens stödpaket till branschen.

Jani Mattlar äger sportbaren Office i Vasa. Enligt honom kom begränsningarna inte som någon överraskning.

– I stora drag var restriktionerna nog väntade. Det är väl vad man måste göra i det här läget.

Begränsningarna innebär bland annat att restauranger får ta in endast hälften av det normala kundantalet. Utöver det ska barer och restauranger stänga senast klockan 23. Utskänkningen av alkohol ska avslutas en timme tidigare, klockan 22.

Bardisk med ölkranar.
I sommar måste kunderna gå hem den tid de vanligtvis går ut, säger krögare. Bardisk med ölkranar. Bild: Yle/Patrick Stenbacka restauranger,ölkran

På vilket sätt och i vilken omfattning verksamheten kommer att påverkas av begränsningarna återstår att se, men Mattlar bedömer att sommaren blir en svår tid för restaurangbranschen.

– Man får vara glad om man får ihop det till de fasta utgifterna, men så värst mycket utöver det behöver man inte räkna med. Men det är bättre att man får ha öppet än att det står stilla, då har man åtminstone en möjlighet.

Bristande förtroende för branschen

Mattlar säger att de påverkats kraftigt av att inte kunna ha öppet under våren. I egenskap av sportbar lider Office dessutom av att flera av sommarens stora idrottsevenemang ställts in, bland dem EM-slutspelet i fotboll.

Att utskänkningen av alkohol åtminstone till en början tar slut klockan 22, när människor vanligtvis skulle börja söka sig in till barerna, tror Mattlar kommer att gynna uteserveringar.

Han tror ändå att barens stamkunder kommer att fortsätta dyka upp trots de nya omständigheterna.

"Jag tror att de flesta i branschen är väldigt bekanta med de regler som finns och gör allt de kan för att följa dem."― Jani Mattlar

Enligt Mattlar verkar det alltid finnas en viss oro bland beslutsfattare över hur barer och restauranger ska klara av att följa de förordningar som ges, inte minst i fråga om utskänkning av alkoholprodukter.

Han efterlyser ett större förtroende för branschen.

– Vi har alltid regler och restriktioner som vi måste följa. Jag tror att de flesta i branschen är väldigt bekanta med de regler som finns och gör allt de kan för att följa dem.

Förändrat kundbeteende

Lennart Svensson, en av ägarna till baren Friends i Jakobstad, säger att det kommer att behövas en beteendeförändring bland kunderna i sommar. Enligt honom har trenden länge varit att folk går till baren ganska sent, ofta kring tiotiden på kvällen.

– Folk ska gå hem i sommar den tid som de vanligen kommer ut, konstaterar han.

Lennie Svensson.
Lennart Svensson hade velat se regionala lättnader i restriktionerna. Lennie Svensson. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,pubar,friends pub

Svensson anser att man kunde ha infört regionala lättnader i restriktionerna i ett tidigare skede. Han påpekar att antalet fall av covid-19 i Österbotten har varit väldigt få i jämförelse med läget i södra Finland.

– Man var förstås rädd för en större smittspridning, men när det inte har blivit det tycker jag att man kunde ha öppnat upp lite mer och sedan stänga ner samhället igen ifall det skulle behövas.

Svensson riktar också kritik mot de stödpaket som utlovats till restaurangbranschen. Han efterlyser konkreta resultat, och hänvisar till de stora uppoffringar som turism- och restaurangbranschen tvingats göra för att hindra smittspridningen.

– Jag tror inte det finns någon i branschen som är nöjd med det. Jag tror att förståelsen för nedstängningen är total, men de här stödpaketen som det pratats så mycket om hade det nog funnits mycket mer att önska av.

Minskad försäljning

Ismet Dilveren som driver Ismon Pub i Kristinestad tror att begränsningarna kommer att ha en stor negativ inverkan på verksamheten.

– Jag kan lätt säga att minst 70 procent av försäljningen faller bort.

En man med keps på huvudet står utanför en pub.
Ismet Dilveren räknar med att sommaren blir dyr för restaurangerna. En man med keps på huvudet står utanför en pub. Bild: Yle/Juho Teir företagare,företag,entreprenörskap,nattklubbar,Kristinestad,ismet dilveren

Innan restaurangerna stängdes ner för kunder i mitten av mars hade Dilveren ingen matförsäljning.

När restriktionerna infördes började han sälja mat för avhämtning, men hittills har försäljningen gått trögt. Sedan mars har intäkterna sjunkit med cirka 90 procent.

– Jag har öppet, men kunderna vågar inte komma, berättar han.

Dilveren är kritisk till de begränsningar som gäller när restaurangerna öppnar igen. Också han anser att man kunde lätta på restriktionerna regionalt.

Han ifrågasätter även hur mycket man egentligen uppnår med att förkorta utskänkningstiden.

– Nog sprider sig viruset innan klockan tio också.

Läs också