Hoppa till huvudinnehåll

"Sparsamma kvartetten" tar upp kampen mot planerna på en gemensam EU-fond - "lån i stället för bidrag till drabbade länder"

Sveriges statsminister Stefan Löfven
Sverige och statsminister Stefan Löfven föredrar lån och inte direkta bidrag till krisdrabbade EU-länder.motsätter ledning. Sveriges statsminister Stefan Löfven Stefan Löfven

Sverige, Danmark,Österrike och Nederländerna har lagt fram ett motförslag till den ekonomiska återhämtningsfond som Tyskland och Frankrike föreslog tidigare i veckan. Länderna som kallas den "sparsamma kvartetten" föredrar att de enskilda länderna ska låna pengar istället för att man skapar en gemensam EU-fond som i huvudsak fördelar bidrag.

Kvartetten motsätter sig Tysklands och Frankrikes förslag om en återhämtningsfond på 500 miljarder euro, där tanken är att man i huvudsak fördelar bidrag och inte lån till hårt drabbade ekonomier inom EU.

Kvartetten vill inte att EU-länderna gemensamt ska dra på sig skulder, direkta bidrag och en ökad EU-budget, så som EU:s tungviktare har föreslagit.

Lån, inte bidrag

De fyra vill istället erbjuda förmånliga lån via EU:s långtidsbudget till länder och sektorer som är i störst behov av pengarna. De kräver också att pengarna riktas till forskning, innovation, hälsovård och för att understöda klimatmål.

Enligt dem är det också viktigt att man motarbetar korruption och bedrägeri genom att koppla in åklagare och myndigheter för
att övervaka att allt går rätt till.

Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa.
EU:s tungviktare Angela Merkel och Emmanuel Macron vill ge bidrag och inte lån till hårt drabbade EU-länder. Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelee Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa. Bild: OLIVIER HOSLET/EPA Nato,Angela Merkel,Emmanuel Macron

- Det vi inte kan gå med på är några instrument eller åtgärder som leder till en gemensam skuldbörda eller betydande ökningar i EU:s budget, säger länderna i ett gemensamt uttalande som lades fram av Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Länderna varnar också för att alla EU-länders budgetar kommer att ansträngas av coronapandemin hur man än finansierar krishjälpen.

Kommissionens plan nästa vecka

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har för sin del föreslagit en återhämtningsfond på över 1 000 miljarder euro. Det tysk-franska förslaget går alltså i samma riktning som det förslag som kommissionen ska presentera den 27 maj.

- Förslaget kommer också ta hänsyn till synpunkter från alla medlemsstater och Europaparlamentet, försäkrade Leyden då Angela Merkels och Emmanuel Macrons förslag presenterades.

EU-kommissionens förslag måste godkännas av samtliga medlemsländer samt EU-parlamentet för att det skall kunna antas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes