Hoppa till huvudinnehåll

Trots tidigare protester från Ferrari – stallen överens om lägre budgettak

Formel 1-bilar kör på Silverstone
Formel 1-bilar kör på Silverstone Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Formel 1,Silverstone Circuit

Den mängd pengar som formel 1-stallen får spendera kommer att minska under de kommande åren. Enligt en ny överenskommelse är budgettaket från och med nästa säsong 145 miljoner dollar uppger BBC.

Förra hösten godkände Liberty Media och internationella bilsportförbundet Fia de nya reglerna som ska ta formel 1 in i en ny era.

En av de centrala punkterna var att inför att budgettak för att minska de skenande kostnaderna i sporten. Från och med 2021 skulle samtliga stall ha max 175 miljoner dollar att spendera men med några undantag som förarlöner och marknadsföring.

Under coronakrisen har röster höjts för att sänka budgettaket ytterligare, något som många stall varit överens om men inte alla.

Ferrari har varit en stor motståndare och hotat att dra sig ur sporten. Det italienska stallet ansåg bland annat att man tvingas göra sig av med en stor del av personalen om taket går under 150 miljoner dollar.

Från 145 miljoner till 135

Nu har man ändå nått en överenskommelse. Budgettaket sänks med 30 miljoner till 145 miljoner dollar från och med säsongen 2021. Därefter kommer det att sänkas i ytterligare två etapper. 2022 blir det 140 miljoner och 2023–2025 135 miljoner.

Det nya budgettaket kräver godkännande av Fia som ska rösta om saken nästa vecka. Enligt BBC kommer röstningen att bli en ren formalitet.

De tekniska reglerna som ska göra racingen mer intressant är framflyttade till 2022. Men i den nya överenskommelsen finns riktlinjer för den aerodynamiska utvecklingen som bland annat påverkar hur mycket tid stallen får spendera i vindtunnel och för dataanalyser.

Det stall som slutar sist i VM-serien kommer att få mer tid i vindtunnel medan vinnaren får minst.

F1 får inget undantag från karantänsreglerna

Årets tävlingskalender har också stött på patrull i och med de karantänsregler som Storbritannien infört. Efter de två tävlingarna i Österrike i juli var det tänkt att VM-serien skulle fortsätta på Silverstone i slutet av juli och början av augusti.

Men Storbritanniens regering har meddelat att F1 inte kan räkna med något undantag från karantänsreglerna. Om tävlingarna på Silverstone ska köras måste förarna och all stallpersonal sitta i karantän i 14 dagar.

Hockenheim i Tyskland ska enligt uppgift vara redo att arrangera åtminstone en tävling om F1 tvingas plocka bort Silverstone från kalendern.