Hoppa till huvudinnehåll

Åbo stad ska sälja fastigheten som en gång rymde kända kemisten Johan Gadolins laboratorium – därmed går planerna på ett museum över hans livsverk i stöpet

gårdshelhet med ett rött stenhus, ett gult rappat hus och ett hus av trä med lekpark för barn i mitten
Gadolins laboratorium fungerar idag som daghem med utbyggnader från 1920. Fotograferat från Vårdbergsparken. gårdshelhet med ett rött stenhus, ett gult rappat hus och ett hus av trä med lekpark för barn i mitten Bild: Yle/Nilla Hansson hus,gårdshelhet vid Klostergatan i Åbo

Åbo stad planerar att sälja en del av tomten på Klostergatan 5 med tillhörande byggnader till daghemskedjan Mukulax. Därmed sätter staden punkt för spekulationerna om att grunda ett museum över Johan Gadolins livsverk på adressen.

Professorn i kemi Johan Gadolin (1760-1852) var banbrytande, internationellt känd och hade mycket stor betydelse för vetenskapens utveckling i Finland. Han upptäckte grundämnet yttrium och var en föregångare inom laboratorieundervisningen. Grundämnet gadolinium har fått sitt namn efter Johan Gadolin.

Johan Gadolin
Johan Gadolin var internationellt känd och hade mycket stor betydelse för vetenskapens utveckling i Finland. Johan Gadolin Bild: wikipedia johan gadolin

Hans laboratorium från slutet av 1700-talet står kvar på Klostergatan 5. Byggnaden är skyddad.

Åbosamfundet och forskare med insikter i Johan Gadolins betydelse för den finländska kemin, har tidigare föreslagit att huset omvandlas till ett Gadolinmuseum.

Nu har daghemskedjan Mukulax erbjudit staden 500 000 euro för att få köpa en 1740 kvadratmeter stor del av tomten med tillhörande byggnader. Mukulax har i flera års tid haft daghemsverksamhet i byggnaden som också fungerat som barnhem.

Staden har också bett om ett utlåtande från museicentralen om planerna. I utlåtandet skriver museicentralen att man inte kan ta på sig huvudansvaret för att driva ett Gadolinmuseum i fastigheten.

En svartvit bild av människor framför en avlång byggnad
Bild av Gadolins laboratorium från början av 1900-talet då byggnaden fungerade som barnhem. En svartvit bild av människor framför en avlång byggnad Bild: Hjalmar Renvall Johan Gadolin,klostergatan 5

Stadsstyrelsens utvecklingssektion behandlar ärendet på måndagens möte. Förslaget är att sektionen godkänner att ett föravtal sluts med Mukulax.

Därmed skulle det inte vara möjligt att grunda ett museum i fastigheten där Gadolins laboratorium en gång fanns.

Ett nytt höghus ska också byggas vid Klostergatan 5 bredvid Gadolins gamla laboratorium enligt ett tidigare beslut i stadsmiljönämnden.

Läs också