En väldigt annorlunda ramadan är slut
– nu firar Vasaborna Saedo, Hanaan och deras vänner
På söndagen inleddes firandet av id al-fitr som markerar slutet på muslimernas heliga fastemånad ramadan. I Olympiakvarteret i Vasa dukades det upp till festmåltid hos familjen Weheliye.
I vanliga fall skulle omkring 200 muslimer från Vasatrakten ha samlats i moskén i Vasa på söndagsmorgonen för att fira att ramadan avslutades på lördagen.
Man skulle ha inlett firandet av högtiden id al-fitr tillsammans genom att be och lyssna till en predikan.
I id-bönen deltar alla, också kvinnor och barn. Ibland har Vasas muslimer samlats i en idrottshall för att alla ska få plats.
Men i år var ingenting som vanligt. Alla bad id-bönen hemma med familjen istället, på grund av coronaepidemin.
- Vi har fastat som normalt under ramadan men vi har bara varit hemma, inte besökt varandra som vi brukar. Och id-festen är annorlunda i år, säger Vasabon Sahra Mohamud från Somalia.
Brukar gå på restaurang och träffa släktingar
Normalt firar man id i flera dagar. Man går ut på restaurang med familjen och besöker familj och släktingar som bor på andra orter. I år är firandet betydligt mer stillsamt.
Tre av Sahra Mohamuds barn bor i Åbo och normalt skulle de träffas och besöka varandra nu. I år blir det istället att skicka bilder och hälsningar via Whatsapp.
Det är väldigt annorlunda och känns lite svårt. Men det var ju inte bara id-festen som blev svår utan hela livet blev svårt. Och inte bara för oss utan för hela världen.
På söndagen firade Sahra istället id al-fitr med kvinnorna i en grannfamilj i Olympiakvarteret där hon bor.
Saedos sjuåriga dotter Hanaan Muhammed har fått pengar i present och berättar att barnen vanligtvis brukar besöka en innelekpark den här dagen.
Svårt att förklara att moskén måste stänga
Det har varit en annorlunda ramadan i år, konstaterar också Najib Elebbar, vice ordförande i föreningen Vaasa Islamic Society. Moskén på Brändö i Vasa har varit stängd sedan mars på grund av coronarestriktionerna.
Här samlas många olika nationaliteter - mest somalier, men också muslimer från Indien, Pakistan, Marocko, Algeriet, Irak, Syrien, Bosnien, Ryssland och Egypten.
Att berätta för medlemmarna att moskén måste stänga var svårt i början, säger Najib.
På kvällarna under ramadan samlas männen vanligtvis i moskén för att äta tillsammans när solen har gått ner. Alla hämtar mat och man äter och ber hela natten, berättar Najib Elebbar.
I år har man bett och fastat hemma.
Också för Najib blir det ett stillsamt firande av id al-fitr med familjen i Malax i år. Det blir också videosamtal med föräldrarna, syskonen och syskonbarnen i Marocko.
- Tur att det finns Whatsapp och Facebook så man kan ha videosamtal.