Hoppa till huvudinnehåll

New Jersey Devils ville plocka in svenske guldtränaren Rikard Grönborg – schweiziska klubben sa nej

Rikard Grönborg tränar nu ZSC i den schweiziska ligan.
Rikard Grönborg. Rikard Grönborg tränar nu ZSC i den schweiziska ligan. Bild: imago images/Geisser/ All Over Press Rikard Grönborg

Rikard Grönborgs namn var högt upp på listan då New Jersey Devils letade efter en ny huvudtränare. Klubben kontaktade också Grönborg men han har ingen NHL-klausul och därmed blev det ingen flytt över Atlanten.

Efter att Rikard Grönborg ledde det svenska ishockeylandslaget till dubbla VM-guld var han ett hett namn på tränarmarknaden.

Förra året hade Grönborg kontakt med några klubbar men dörren till världens bästa liga öppnades inte, och därför skrev han i stället på för den schweiziska klubben ZSC Lions.

Svensken har gjort succé i Schweiz och återigen väckt intresse i Nordamerika. New Jersey Devils har varit på jakt efter en ny huvudtränare och kontaktat Grönborg.

– New Jersey agerade rätt och hörde först av sig till klubben och frågade om man fick diskutera med vår tränare. Det godkände vi men gjorde samtidigt klart att vi inte kommer att släppa honom från kontraktet, säger Lions sportchef Sven Leuenberger till den schweiziska hockeysajten Watson.

Grönborg har ingen NHL-klausul i sitt kontrakt med klubben som sträcker sig över säsongen 2020–21.

Ingen europeisk tränare har figurerat i NHL på drygt 20 år. Alpo Suhonen tränade Chicago Blackhawks under säsongen 2000–01 medan Ivan Hlinka ledde Pittsburgh Penguins mellan 2000 och 2002.

NHL intresserar fortfarande Grönborg men han kommer inte att lämna ZSC Lions i förtid.

– Jag siktar mot NHL någon dag. Jag har kontrakt med ZSC och tänker fullfölja det innan jag gör något annat, sa han i en intervju för tidningen Blick tidigare i veckan.