Hoppa till huvudinnehåll

Nordiska skärgårdssamarbetet lever och mår bra - ”Vi har gemensamma utmaningar men också möjligheter”

ett uthus vid en stenig strand i solnedgång med vågor i havet
Området som ingår i Nordiska skärgårdssamarbetet är 800 kilometer långt och inkluderar nästan 50 kommuner. ett uthus vid en stenig strand i solnedgång med vågor i havet Bild: Yle/Linus Hoffman Korpo, Pargas,Jurmo,skärgårdar,Åbolands skärgård

Det finns cirka 50 000 invånare i skärgårdsområdet som sträcker sig från Östgötaland i Sverige via Åland till Kymmenedalen. För att skärgården i hela området ska hållas livskraftig krävs gränsöverskridande samarbete, konstaterar Annastina Sarlin från Nagu.

Hon är samarbetschef för Nordiska skärgårdssamarbetet. Organisationen arbetar främst med samarbetsfrågor och upprätthållande av kontakter mellan skärgårdsområden.

– Vår uppgift är att se på de gemensamma utmaningarna, men också möjligheterna.

Området som ingår i Nordiska skärgårdssamarbetet är 800 kilometer långt och inkluderar nästan 50 kommuner.

Annastina Sarlin från Pro Nagu
Annastina Sarlin är samarbetschef för Nordiska skärgårdssamarbetet. Annastina Sarlin från Pro Nagu Bild: Yle/Johanna Ventus pro nagu

– Samarbetet fungerar kanske bättre nu än för fem år sedan, ett nätverk byggs upp väldigt snabbt i dagens läge. Det handlar om att vi har andra distansarbetsmetoder som knyter ihop folk på ett annat sätt.

Speciellt de som verkligen bor ute i skärgården har inte tid eller pengar att fysiskt delta i olika tillställningar, påpekar Sarlin.

Skärgården lockar

Tröskeln till att jobba på distans sänktes betydligt under våren då coronarestriktionerna trädde i kraft och det har lett till ett uppvaknat intresse för skärgården.

– Om man ska se något positivt med det här är det att glesbygden överlag och skärgården kan betraktas med andra ögon nu när många prövat på att jobba på distans från sin fritidsbostad. Jag tror att det har satt igång en sådan tankegång.

Sarlin poängterar att det därför är viktigt att området eller kommunen har basservice att erbjuda för såna som planerar att flytta dit permanent. Centralt är också att det finns tillgång till bredband.

Utsikt över södra Bottenhavet, Nystads skärgård, april 2020. Sjöfåglar, sannolikt ejdrar, simmar förbi.
Utsikt över södra Bottenhavet, Nystads skärgård, april 2020. Sjöfåglar, sannolikt ejdrar, simmar förbi. Bild: Thomas von Boguslawski/Yle skärgårdar,Bottenhavet,Sjöfåglar

Samtidigt har restriktionerna slagit hårt mot turismen som är den viktigaste näringsgrenen i skärgården.

– Besöksnäringsföretagarna har varit med om ett fritt fall nu under våren och man får hoppas att bortfallet kompletteras snabbt så att man kan rädda det som räddas kan.

Viktigt att lära sig av andra

Nordiska skärgårdssamarbetets verksamhet går ut på att befrämja och förverkliga gränsöverskridande ideér, projekt, finansiering och utveckling. Centralt är också samarbete med intresseorganisationer som FÖSS och skärgårdshavets biosfärområde.

Nordiska skärgårdssamarbetet

Nordiska skärgårdssamarbetet har funnits sedan 1978 och är ett gränsregionalt myndighetssamarbete som omfattar skärgårdsregionerna i Stockholms, Uppsala, Sörmlands och Östergötlands län, landskapen i Egentliga Finland, Nyland och Kymmenedalen samt Åland.

Organisationen sysslar främst med samarbetsfrågor- och upprätthållande av kontakter mellan skärgårdsområden.

Skärgårdssamarbetet har medverkat till nya nätverk och projektplanering inom skärgårdens Interreg-sammanhang.

Sedan år 2013 är Nordiska skärgårdssamarbetet igen en av de 12 gränskommitteér i Norden. Deras uppgift är att minska eller avlägsna gränshinder. Målsättningen är ett gränslöst och ett öppnare Norden.

– Många gånger märker man att man grubblar på samma sak och funderar kanske på att starta ett projekt som någon annan redan utfört på en annan region. Man sparar tid och resurser genom att kolla efter vad som gjorts och vad det finns för kunskap.

En roddbåt uppdragen på land på en höstig strand.
En roddbåt uppdragen på land på en höstig strand. Bild: Amanda Vikman/Yle båtar,höst,Strand,skärgårdar,roddbåt

Nordiska skärgårdssamarbetet höll sitt årliga rådsmöte nyligen och där slog man fast centrala teman för kommande åren. Besöksnäringens betydelse för skärgården och småskaliga fisket är några av de punkter som man jobbar vidare med.

– Vi kan ha lite olika frågeställningar gällande fiskenäreingen i Finland, Åland och Sverige. Nu ska vi avgränsa vad vi kan göra. Det är helt klart att vad vi än gör för fiskerinäringen så är det framåt.

Läs också