Hoppa till huvudinnehåll

Norska skidlandslagets tidigare förbundskapten menar att ätstörningar är ett växande problem i sporten: "Varit en mardröm för mig"

Vidar Löfshus under Tour de Ski i Oberstdorf.
Vidar Löfshus. Vidar Löfshus under Tour de Ski i Oberstdorf. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå / All Over Press Tour de Ski,oberstdorf

Ätstörningar har blivit allt vanligare inom längdåkningen, säger Norges före detta förbundskapten Vidar Löfshus till VG. Enligt honom är det väldigt svårt att hantera.

Vidar Löfshus avslutade sin tid som det norska skidlandslagets tränare förra året. Efter åtta år som förbundskapten tackade han för sig.

Han håller fortfarande koll på idrotten – och han uttrycker oro för hur de aktiva mår när det gäller ätstörningar.

– Många plågas av det. Det är svårt att prata om det, eftersom det handlar om individers hälsa. Det finns mycket skam, säger Löfshus i en intervju med VG.

– Ätstörningar har varit en mardröm för mig som ledare. Jag engagerar mig i det här bland annat på grund av dåligt samvete i och med att vi aldrig kan göra tillräckligt, men man kan göra skillnad. Jag har tagit många kamper mot föräldrar och klubbledare i frågan.

Löfshus hoppas att de norska myndigheterna skulle agera mer kraftfullt.

– Ätstörningar är ett samhällsproblem med dagens kroppsideal. Med mer förebyggande arbete från myndigheterna kunde vi rädda liv och hälsan för många människor.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport