Hoppa till huvudinnehåll

Två NHL-lag uppges ha röstat emot ligans förslag till Stanley Cup-slutspelet – Tampa Bays representant tycker att det blir sportslig orättvisa

Tampa Bay Lightning jublar efter mål.
Tampa Bay spelade starkt före coronapausen. Tampa Bay Lightning jublar efter mål. Bild: All Over Press Tampa Bay Lightning,Alexander Killorn

29–2. Så ska rösterna ha fallit när NHL:s spelarfack röstade för att fortsätta arbetet med att återuppta säsongen. Finskinfluerade Carolina Hurricanes var ett av lagen som röstade emot förslaget.

Nyligen diskuterade en spelarrepresentant från varje NHL-klubb det förslag som ligan har lagt fram för att rädda säsongen.

De röstade också för eller emot förslaget som bygger på ett utvidgat slutspel där 24 av lagen får spela vidare. Slutspelet ska avgöras i ett antal städer och kampen om Stanley Cup-bucklan spelas inför tomma läktare.

I USA rapporteras det nu i bland annat Tampa Bay Times att det var två lag som röstade emot förslaget. Tampa Bay Lightnings och Carolina Hurricanes representant gav tummen ner till förslaget.

Om det nya formatet blir verklighet är båda lagen klara för slutspelet.

De tycker framför allt att förslaget med ett utvidgat slutspel innebär sportslig orättvisa. Tampas representant Alex Killorn säger så här om NHL:s förslag i en intervju med The Athletic:

– Alla vill givetvis slutföra säsongen, men vi anser inte att det är sportsligt rättvist att lag som antagligen inte hade nått slutspelet om allt hade varit som normalt nu får chansen ändå, säger Killorn.

Sämre lagen kan få fördelar

På pappret skulle Tampa vara en av de stora favoriterna i slutspelet. De skulle vara ett av åtta lag (fyra per konferens) som skulle gå rakt in i den första ordinarie slutspelsrundan – och de lagen skulle sinsemellan spela träningsmatcher för att hitta matchformen.

Samtidigt skulle resten av slutspelslagen spela "play in"-serier i bäst av fem matcher.

– De som har varit sämst av slutspelslagen får spela tävlingsmatcher direkt. De kan få fördelar av det inför resten av slutspelet, säger Killorn.

Carolina Hurricanes skulle däremot spela i ”play in”-rundan och skulle få möta New York Rangers. Rangers har en misslyckad säsong bakom sig, men skulle ändå få chansen att rädda den tack vare coronapausen.

Carolina – där finländarna Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Sami Vatanen spelar – har inte lyckats slå Rangers den här säsongen.

Så skulle slutspelet utformas:

Vidare till åttondelsfinal:
Öst: Boston, Tampa, Washington och Philadelphia.
Väst: St. Louis, Colorado, Vegas och Dallas.

Matchparen i play in-omgången:
Öst: Pittsburgh–Montreal, Carolina–New York Rangers, New York Islanders–Florida, Toronto–Columbus.
Väst: Edmonton–Chicago, Nashville–Arizona, Vancouver–Minnesota, Calgary–Winnipeg.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport