Hoppa till huvudinnehåll

Jordskalv skakar inte premiärminister Jacinda Ardern under tv-intervju i Nya Zeeland

Nya Zeeland har skakats av en jordbävning med magnituden 5,8 men det störde inte premiärminister Jacinda Ardern nämnvärt. Ardern satt mitt i en tv-intervju då skalvet drabbade huvudstaden Wellington som låg nära epicentret.

Jacinda Ardern konstaterade lugnt att det var frågan om en jordbävning då kameran och hela rummet i parlamentsbyggnaden som kallas The Beehive, började skaka.

– Vi har ett litet skalv här, Ryan ... Det där var ett ganska kraftigt skalv ... om du kan se saker röra sig bakom mig. The Beehive rör på sig mer än de flesta, konstaterade Ardern då hon försökte försäkra
reportern Ryan Bridge om att de inte var i fara.

– Det är slut nu. Vi mår väl, jag är inte under en taklampa och det här ser ut som en strukturellt stark plats, tillade Ardern. Videon med hennes intervju lades ut på nätet och blev snabbt viral.

Nya Zeeland har drabbats av flera förödande jordbävningar och öriket kallas ofta "Shaky Islands" – ungefär de skakiga öarna. Ardern varnade att landet alltid måste vara berett på det värsta.

– Jag tänker konstant som premiärminister för de "skakiga öarna", att oberoende av vad som händer i våra liv så måste vi alltid vara beredda på det.

Skalvet som alltså kändes i och omkring Wellington, krävde inga offer och orsakade inte större materiella skador trots att det pågick i 30 sekunder och utlöste panik bland huvudstadsborna.

Epicentrum låg på drygt 50 kilometers djup på havsbottnen, omkring 90 kilometer norr om Wellington, men myndigheterna utfärdade inte
någon tsunamivarning.

Ardern som tillträdde sin post år 2017, har blivit oerhört populär tack vare sitt sätt att handskas med moskémassakrerna i Christchurch och coronaepidemin, som i praktiken har stoppats i Nya Zeeland.

Hennes popularitet har till och med rört sig kring 80 procent i en del opinionsmätningar och hon och det styrande Labourpartiet ser ut att gå mot en ny valseger i parlamentsvalet som hålls i september.

Källor: Reuters, AP