Hoppa till huvudinnehåll

Motion föreslår att två gamla hus i Lovisa befrias från sina skyddsbeteckningar: “Vi har två hus som verkligen förfular stadsbilden”

Thérèse Meriheinä står utanför ett gammalt beige hus i Lovisa medan solen skiner.
Thérèse Meriheinä är initiativtagaren till motionen om skyddsbeteckningarna på Drottninggatan. Thérèse Meriheinä står utanför ett gammalt beige hus i Lovisa medan solen skiner. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus,Thérèse Meriheinä

I Lovisa har det lämnats in en motion där man föreslår att fastigheterna på Drottninggatan 12 och 14 skulle befrias från sina skyddsbeteckningar.

Thérèse Meriheinä (SFP) är den första undertecknaren och initiativtagaren till motionen. Hon säger att det primära syftet med motionen är att få en vackrare stadsbild.

- Vi har två hus som verkligen förfular stadsbilden och som samtidigt kan anses vara, eller bli, en säkerhetsrisk i och med förfallet som har pågått i många år.

Motionens syfte är att de som äger fastigheterna ska ha större möjlighet att göra dem representabla igen.

- I praktiken betyder det att fastigheternas ägare nu är låsta, de kan inte göra någonting. Eller jo, de kan renovera och snygga till fastigheterna, men de är låsta på det sättet att de inte kan ta bort fastigheten om de ser att det blir för dyrt att sätta den i skick.

Gammalt, gult hus på Drottninggatan i Lovisa.
Så här ser Drottninggatan 14 i Lovisa ut i dagens läge. Gammalt, gult hus på Drottninggatan i Lovisa. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

Dyrt projekt att renovera

Meriheinä har svårt att tro att de finansiärerna skulle vara villiga att betala den summan det skulle kosta att renovera fastigheterna på Drottninggatan 12 och 14.

- Ska man sätta de här gamla fastigheterna i skick så sväljer det otroligt mycket pengar.

Så du tänker att det skulle vara bäst att riva båda fastigheterna?

- Som sagt, jag ser inte några andra möjligheter. Men hittar man någon möjlighet att spara dem så kan jag inte säga att någon annan skulle vara lyckligare än jag.

Ett gammalt beige hus på Drottninggatan i Lovisa.
Så här ser Drottninggatan 12 i Lovisa ut i dagens läge. Ett gammalt beige hus på Drottninggatan i Lovisa. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

En skamfläck för staden

Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom håller delvis med om motionen om skyddsbeteckningarna på Drottninggatan 12 och 14.

- Jag kan inte uttala mig så mycket om 12 men däremot om 14 så tycker jag att det skulle vara ändamålsenligt och bra att ta bort skyddsbeteckningen.

Varför tycker du det?

- Därför att den där fastigheten på Drottninggatan 14 är i så dåligt skick och ser så ful ut att det är en skamfläck för staden och stadsbilden.

Man kan inte dra båda fastigheterna över samma kam

Oker-Blom anser att man inte kan dra båda fastigheterna över samma kam.

Han medger att han inte är bekant med det exakta skicket på fastigheten som ligger på Drottninggatan 12, men att allting han hört hittills tyder på att det huset kan renoveras.

- Där har man ett litet problem bara med den där planen som har hindrat utvecklingen och restaureringen av huset. Det är en sak som är på gång och som torde lösa sig.

Hörnet av ett gult gammalt hus i Lovisa med skylten "Drottninggatan".
Huset på Drottninggatan 14 har en gång varit en vacker byggnad i centrum av Lovisa. Hörnet av ett gult gammalt hus i Lovisa med skylten "Drottninggatan". Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

Han påpekar också att medan Drottninggatan 12 ägs av en privatperson så ägs Drottninggatan 14 av ett konkursbo.

- Konkursboet äger det och har ägt det ganska länge. De har inte gjort någonting där men skulle gärna vilja bli av med det på ett eller annat sätt och låta det utvecklas till någonting bättre.

Slutligen vill Oker-Blom poängtera att staden inte kan vara initiativtagare och bestämma att de tar bort en skyddsbeteckning, utan att det är fastighetsägarna som måste aktivera sig.

- Nu är det ägaren som borde vara aktiv och lämna in en ansökan om rivningslov till byggnads- och miljönämnden, som då skulle kunna ta ställning till om det mest ändamålsenliga vore att riva det på grund av att det är i så dåligt skick.