Hoppa till huvudinnehåll

Peter Nieminen blir ny chefsöverläkare för Vasa centralsjukhus

Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus.
Peter Nieminen, chef för operativa ansvarsområdet på Vasa centralsjukhus. Bild: Vasa centralsjukhus bildbank läkare,vasa centralsjukhus

UPPDATERAD. Peter Nieminen tror att coronaläget kommer att fortsätta ganska lugnt i Österbotten i sommar. Men blir det mycket resande till och från Sverige kan det snabbt ändras.

Enligt Nieminen kan många av smittorna i Österbotten just nu spåras till Sverige.

- Just nu är det lugnt men vi har Sverige nära och båttrafik dit. Och ju mer de öppnar upp ökar riskerna hela tiden. Vi är oroliga för vad sommaren medför, om det blir mycket resande och besök, säger Nieminen.

Nieminen har redan i en månads tid fungerat som vikarierande chefsöverläkare. Han kom alltså rakt in i hetluften på grund av den speciella situation som coronaviruset medför på sjukhuset.

- Värre än så här kan det inte bli, alltså arbetsmässigt och med brådskan. Så klart det har varit en stressig start, säger han.

Ska ta itu med köer och rekrytering

Den närmaste tiden kommer enligt Nieminen att gå åt till att normalisera verksamheten.

Det handlar bland annat om att beta av köer som uppstått eftersom polikliniktider och operationer avbokats på grund av coronaviruset.

- Det är inte jättelånga köer men inom en del områden har köerna vuxit med flera veckor utöver det normala. Vi försöker ge personalen semester nu så vi alla orkar, i höst måste vi börja arbeta bort köerna.

Då läget återgår till de normala blir det enligt Nieminen att satsa på rekrytering så att det finns tillräckligt med kunnig personal.

- Vi har lyckats bra men det är sådant som måste fortsätta hela tiden. Vår viktigaste uppgift är att vara beredda att ge god vård 24 timmar om dygnet alla dagar om året.

Enligt Nieminen finns det bland annat behov av fler läkare inom psykiatri och radiologi.

Ser enbart fördelar med nytt välfärdsområde

Kommunerna i Österbotten planerar att ge över vården till ett nytt välfärdsområde
något som Nieminen enbart ser som en positiv lösning. Han ser det som en möjlighet att förenkla många saker.

- Vi har fungerande vårdkedjor och samarbete redan nu men jag ser stora möjligheter att göra det lättare. Det finns mycket att spara när man jobbar förnuftigt och inte gör överlappande jobb. Syftet är att göra det mer ekonomiskt och också enklare för patienterna som inte behöver springa till så många olika ställen, säger Nieminen.

Nieminen fick jobbet tack vare sin långa erfarenhet av uppgifterna som ansvarsområdeschef för sjukvårdsdistriktets operativa ansvarsområde och för sina meriter inom stora övergångsprojekt.

Styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt ansåg att Nieminen var den lämpligaste kandidaten för uppgiften och fattade beslutet på måndagen.

Tre personer sökte tjänsten

Tre personer som alla uppfyllde behörighetskraven sökte tjänsten. De sökande kallades till intervju men en av dem meddelade före intervjun att han drar tillbaka sin ansökan. Två ansökande intervjuades för tjänsten.

Fram till senhösten 2019 var Reijo Autio chefsöverläkare för Vasa sjukvårdsdistrikt då han gick tillbaka i tjänst som överläkare för röntgenavdelningen vid Vasa centralsjukhus. Han började som chefsöverläkare i mars 2018.

Sedan Autio lämnade posten har uppgiften som chefsöverläkare skötts av Christian Kantola, ansvarsområdeschef för sjukvårdsdistriktets medicinska ansvarsområde och sedan början av maj 2020 av Peter Nieminen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten