Hoppa till huvudinnehåll

Sibbos och Lovisas färdtjänst rullar på trots coronaviruset: "Lika säkert som förut"

Synskade Kenneth Ekholm på promenad med sin ledarhund Duffe
Kenneth Ekholm använder sig av färdtjänsten i Sibbo regelbundet. (Arkivbild.) Synskade Kenneth Ekholm på promenad med sin ledarhund Duffe Bild: Yle/Peter Lüttge duffe

Det är lika säkert som förut att använda sig av färdtjänsten, säger både Sibbos social- och hälsovårdsdirektör och Lovisas ledande socialarbetare. Kenneth Ekholm som använder sig av tjänsten regelbundet är också nöjd.

Kenneth Ekholm bor i Sibbo och är vice ordförande i Sibbo handikappråd.

Ekholm är 100 procent synskadad, alltså blind, och behöver färdtjänst och assistenthjälp regelbundet, bland annat då han och ledarhunden Assar ska åka till mataffären.

Ekholm berättar att han känner sig trygg trots situationen.

- Jag har den fördelen att jag har ett specialavtal som innebär att jag inte behöver åka med någon annan. Jag kan ringa färdtjänsten, så kommer bilen och så far vi iväg, bara chauffören och jag.

Ekholm är inte annars heller orolig över sin hälsa. Han har till och med avtalat med de chaufförer han använder sig av, att de inte ska ta till några speciella åtgärder för att minska smittorisken.

- Nu kan jag ju bara prata om mig personligen, men jag har upplevt tiden som vilken annan tid som helst. Jag är mycket nöjd.

Till slut säger Ekholm också att han lever enligt filosofin att man inte ska oroa sig för saker på förhand.

- Blir jag sjuk så blir jag sjuk, och det ser man sen. Man tar en dag i sänder.

Kuvassa on taksi, johon on viritetty suojamuovi matkustajan ja kuljettajan väliin.
Så här kan en taxi se ut för att minska smittorisken. (Arkivbild.) Kuvassa on taksi, johon on viritetty suojamuovi matkustajan ja kuljettajan väliin. Bild: Silja Viitala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,undantagstillstånd,beredskapslag,pandemier,taxibilar,taxitrafik,smittsamma sjukdomar,bilar,huvudstadsregionen,vår,maj,2020,Helsingfors,Finland,epidemier

Användningen har minskat i Sibbo

Leena Kokko är social- och hälsovårdsdirektör i Sibbo och hon säger att den största skillnaden i färdtjänsten som skett på grund av covid-19 är att användningen har minskat.

- Det beror helt enkelt på att människor i det stora hela rör sig mindre.

Hon berättar att de som använt sig av tjänsten åkt ensamma i bilen tillsammans med chauffören. Vissa bilar har också installerat ett plexiglas i bilen för att minska smittorisken.

Hon försäkrar sig också om att alla som använder sig av färdtjänsten kan göra det tryggt, men att man inte ska resa i onödan.

- Jag tror att människor själva kan avgöra när det är nödvändigt att resa och vilka resor som det lönar sig att lämna ogjorda.

Man bör använda sunt förnuft

Johnny Haataja är ledande socialarbetare vid Lovisa stad och han berättar att covid-19 inte påverkat färdtjänsten i Lovisa på något nämnvärt sätt.

Han berättar att han inte fått några förfrågningar om säkerheten inom färdtjänsten och att ingen heller sagt att de skulle vara tveksamma till att använda sig av den.

Klienterna är också i regel ensamma då de använder sig av tjänsten.

- Det hänger nog på individen själv att sköta om säkerheten, både då det gäller klienten och chauffören. Man bör nog använda sunt förnuft när man åker med en taxi men i regel så är det lika säkert som förut att använda färdtjänst.