Hoppa till huvudinnehåll

Snart öppnar restaurangerna – men grundlagsutskottet kräver fortfarande ändringar i regeringens begränsningar

BIld på matbordet i restaurangen La Famiglia.
BIld på matbordet i restaurangen La Famiglia. Bild: Eleni Paspatis / Yle coronavirus,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,infektionssjukdomar,infektioner,virus,mikrober,influensa,Wuhan-coronavirus,föregripande,fenomen,restauranger,Lunch restaurants,restaurangbranschen,pandemier,Epidemia,Helsingin Osuuskauppa Elanto,beredskapslag,undantagslagar,undantagstillstånd

Riksdagens grundlagsutskott kräver ändringar i den proposition som regeringen gjort för restaurangbegränsningar, innan restaurangerna öppnar sina dörrar första juni.

Regeringen förslår begränsningar som gör att alkoholförsäljningen ska sluta klockan 22 och att restaurangerna får välkomna hälften så många gäster som normalt i restaurangen.

Men innan regeringens proposition kan bli verklighet måste den få grönt ljus av grundlagsutskottet och riksdagen.

Ett av de största problemen som grundlagsutskottet har hittat är att restriktionerna är i kraft under en lång tid. Utskottet anser att den fem månader långa giltighetstiden som pågår till oktober är avsevärt lång om man jämför med att man tidigare under våren beslutat att användningen av beredskapslagens befogenheter ska gälla en månad eller en och en halv månad i taget.

Grundlagsutskottet anser att regeringens begränsning strider mot paragraf 23 i grundlagen.

La Famiglia ravintolan ravintolapöytä Flamingossa.
Restaurangerna ska få ta emot kunder i matsalarna från och med juni. La Famiglia ravintolan ravintolapöytä Flamingossa. Bild: Eleni Paspatis / Yle coronavirus,hygien (renlighet),virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,infektionssjukdomar,infektioner,virus,mikrober,influensa,Wuhan-coronavirus,föregripande,fenomen,restauranger,Lunch restaurants,restaurangbranschen,pandemier,Epidemia,Helsingin Osuuskauppa Elanto,undantagslagar,undantagstillstånd,beredskapslag

Utskottet kräver också att en del av de planerade begränsningarna läggs till lagen om smittsamma sjukdomar som tillfälliga paragrafer, och inte som förordningar.

Regeringen har fått kritik för att försöka utfärda bestämmelser och begränsningar för restauranger, även om begränsningarna som berör grundläggande rättigheter bör stadgas i lag.

Grundlagsutskottet anser också att tidtabellen för behandlingen av propositionen har varit problematisk. Ärendet skulle ha behandlats i riksdagen på måndag men skjuts fram till tisdag eftersom social- och hälsovårdsutskottet som ska slutföra ärendet ännu behöver göra nödvändiga ändringar i lagen.

Källa: Yle Uutiset, grundlagsutskottets utlåtande