Hoppa till huvudinnehåll

Statsminister Marin om coronadokumenten: Ministrarna har inte behandlat frågan om att göra dem offentliga

Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson på rad under en presskonferens.
Sanna Marin tillsammans med ministerkollegor på en presskonferens i början av maj. Li Andersson, Katri Kulmuni, Sanna Marin, Maria Ohisalo och Anna-Maja Henriksson på rad under en presskonferens. Bild: Emmi Korhonen / Lehtikuva Regeringen Marin,statsrådet,Sanna Marin,Katri Kulmuni,Li Andersson,Maria Ohisalo,Anna-Maja Henriksson,presskonferens

Statsminister Sanna Marin uppger att regeringen inte behandlat förfrågningen om att offentliggöra coronadokumenten. Varje minister och myndighet har ansvar att följa offentlighetsprincipen, säger hon.

På lördag kom det fram att nyhetsbyrån STT hade försökt få tag på covid-19-arbetsgruppens dokument, men nekats. Statsrådets kansli ville inte ge ut dokumenten.

Marin uppgav senare på Twitter att all information som inte är sekretessbelagd ska offentliggöras.

"Sådana saker behandlas inte på regeringsnivå"

Covid-19-arbetsgruppen tillsattes i februari och har gått under ledning av Marins statssekreterare Mikko Koskinen.

Marin uppger att hon inte kände till dokumentförfrågningen.

–  Det här är inte sådana saker som behandlas på minister- eller regeringsnivå. Informationsförfrågningar kommer till ministerierna och tjänstemännen tar emot dem, säger Marin i en intervju med STT på måndagen.

Regeringen har tidigare i maj betonat vikten av att offentliggöra dokument som de coronarelaterade besluten bygger på. Öppenhet finns också som en linje i regeringsprogrammet.

Marin uppger att regeringen vill arbeta så öppet som möjligt.

– Jag förstår att tjänstemännen bedömde att de här materialen var sådana att de inte behövde ges ut. Även om det inte är nödvändigt att ge materialet, betyder det inte att det inte skulle kunna ges ut eller skulle komma att ges.

– Öppenhet lönar sig att följa så långt som möjligt eftersom de här frågorna berör alla människor och människor har rätt att veta vilka saker som ligger bakom beslutsprocessen, säger Marin.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes