Hoppa till huvudinnehåll

Utveckling i fallet Baltzar – en fjärde misstänkt och ytterligare en brottsrubricering

Veijo Baltzar lutar mot ett trappräck och tittar in i kameran.
Ytterligare en person är misstänkt i brottshärvan som involverar kulturrådet Veijo Baltzar. Veijo Baltzar lutar mot ett trappräck och tittar in i kameran. Bild: Lehtikuva Veijo Baltzar

Polisens utredning av människohandels- och sexualbrottsfallet kring kulturrådet Veijo Baltzar fortsätter. Polisinrättningen i Helsingfors meddelar att man har en ny misstänkt och att de misstänkta nu är fyra till antalet.

Den nya misstänkta är misstänkt för människohandel. Brottsrubriceringen människohandel gäller för alla misstänkta.

Den huvudmisstänkte och häktade i fallet är kulturrådet Veijo Baltzar, som misstänks för flera fall av grov våldtäkt, grov människohandel, grovt sexuellt utnyttjande av barn, sexuellt utnyttjande och misshandel. Baltzar misstänks nu också för människohandel.

Den grova människohandeln som Baltzar misstänks för har pågått åren 2016–2019. De misstänkta våldtäkterna har skett i Ekenäs, Helsingfors, Kuopio och Rautalampi.

Polisen kommenterar för tillfället inte fallet desto mer än det här eftersom utredningen är på hälft. Tidsfristen för väckande av åtal är 18 november.

Härvan avslöjades i november

Tidningen Helsingin Sanomat avslöjade i november att Veijo Baltzar utnyttjat flera minderåriga och unga kvinnor. Tidningen intervjuade närmare 20 personer som berättade om sina upplevelser.

De intervjuade berättade att Baltzar lockade unga människor att bo i sina hem. Baltzar har hus i Ekenäs och Rautalampi. Enligt de intervjuade ville Baltzar också att flickorna skulle ta avstånd från sin familj och göra slut med sina pojkvänner.

Baltzar har nekat till brott i fråga om misstanken om grov människohandel. Ursprungligen borde åtal ha väckts i fallet i februari, men tidsfristen har förlängts hela tiden då nya brott dykt upp.