Hoppa till huvudinnehåll

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden ute i offentligheten för första gången på två månader

Joe ja Jill Biden kävivät laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen Wilmingtonissa, Delawaressa.
Joe och Jill Biden lade ner en krans vid en militär begravningsplats för att hedra stupade soldater. Joe ja Jill Biden kävivät laskemassa kaatuneiden muistopäivän seppeleen Wilmingtonissa, Delawaressa. Bild: Olivier Douliery/ AFP / Lehtikuva Joe Biden,Jill Biden

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har visat sig i offentligheten för första gången på över två månader. Biden som bar ett ansiktsskydd, lade ner en krans vid en militär begravningsplats för att hedra stupade soldater under en minnesstund.

Den 77-årige Joe Biden sågs senast i offentligheten under demokraternas primärvalsdebatt med senator Bernie Sanders i mars.

Efter det har han isolerat sig i sitt hem i Delaware där han har hört av sig via videosamtal.

– Det känns fint att vara ute här, konstaterade Biden. Det fanns ingen stor folksamling på plats eftersom hans stab inte hade meddelat medier i förväg om ceremonin.

Joe och Jill Biden bar bägge ansiktsskydd i motsats till president Donald Trump som också deltog i en minnesstund på sitt eget håll.

Presidenten var också ute och golfade för andra dagen i rad, vilket har har väckt skarp kritik och åtlöje eftersom USA firade Memorial Day under ett långt veckoslut, då man mindes dem som har stupat i krig.

Samtidigt har nästan 100 000 amerikaner dött av coronaviruset, men dem nämnde Trump inte med ett ord, trots att han hann kritisera sina motståndare i grova uttalanden tiotals gånger på Twitter under veckoslutet och på måndagen som var en officiell helgdag i USA.

Joe Biden som lägger ner en krans.
Den 77-årige Joe Biden har konsekvent lett i opinionsmätningar inför presidentvalet den 3 november. Joe Biden som lägger ner en krans. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden,coronavirus

Biden i sin källare

Biden sittande hemma i sin källare har varit en vanlig syn på tv på sistone medan hans motkandidat Donald Trump har dundrat på i tv tack vare nästan dagliga presskonferenser.

Det verkar inte ha skadat Biden utan snarare tvärtom.

Presidentens motstridiga uttalanden och stridbara uppförande mot journalister under direktsända presskonferenser har lett till att Trumps popularitet har dalat ju mer man har sett av honom.

Biden har konsekvent lett i så gott som alla opinionsmätningar, vanligtvis med mellan fem och åtta procentenheter inför höstens presidentval.

Fem månader återstår till presidentvalet den 3 november, men det är fortfarande oklart om republikanerna och demokraterna kan hålla sina partikonvent i sommar som planerat.

Trump har tryckt på sin kampanjstab för att den skall se till att republikanerna kan hålla sitt nomineringsmöte i North Carolina i augusti, men delstatens demokratiska guvernör har inte ännu gett grönt ljus för konventet som lockar tusentals människor till ett konferenscentrum.

Demokraterna verkar i det här skedet ha skrinlagt sina planer på ett stort nomineringsmöte, då man inte vet hur coronapandemin utvecklar sig.

Källor: AP, Reuters

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes