Hoppa till huvudinnehåll

En sommar utan sommarjobb ställer till det för studerande

En människa sitter vid stranden och ser ut över vattnet.
För många studerande är sommarjobbet en självklarhet för att få ekonomin att gå ihop. I år ställer coronakrisen till det då färre kan anställa sommarjobbare. En människa sitter vid stranden och ser ut över vattnet. Bild: Henrietta Hassinen / Yle ungdomar,sommar,vår,ledighet,sommarlov,sommarjobb,sommararbetsplatser,studier,studieplatser,ungdomsarbetslöshet,fritid,Esbo,stränder,havsstränder,vänskap,känslor,längtan,vänner,flickvänner,vänverksamhet,alla hjärtans dag,Sommararbetslöshet,studieplatsansökan,meditation,meditation,sinnesstämning,ensamhet,lycka,lycklighet,finskhet,naturen,stadsnatur,depression,depressiv sjukdom,Världens lycklighetsrapport,Finnishness

Sommaren är runt hörnet och för många studerande brukar det betyda att studier byts ut mot sommarjobb. Men i år gör coronaviruspandemin att många unga blir utan sommarjobb. Samtidigt är det i en del branscher betydligt lättare att hitta jobb än i andra.

Eddie Björklöf är en av många som kanske har en sommar utan sommarjobb framför sig. Han studerar historia och har tidigare kombinerat studierna med att jobba på Sverigebåtarna.

Även i år hade han räknat med att sommarjobba där, tills coronaviruspandemin gjorde sommaren osäker. Nu känns läget stressigt.

– Jag önskar att jag hade något fastspikat så att jag skulle kunna räkna med någon inkomst i sommar. Hyra och räkningar ska ändå betalas, säger Björklöf.

Eddie Björklöf sitter i en park i solen.
Eddie Björklöf hade räknat med att sommarjobba i sommar men nu siktar han istället på att bli klar med sina studier. Eddie Björklöf sitter i en park i solen. Bild: Privat studerande,Åbo

Björklöf befinner sig i slutskedet av studierna och studiestödsmånaderna tog slut vid årsskiftet. Därför skulle ett sommarjobb vara extra viktigt i år. För att få ekonomin att gå ihop har han i år jobbat på både en Sverigebåt och på ett bibliotek.

Men i och med att biblioteken stängdes och båtarna började köra med minimibesättning tog allt jobb slut i mars.

– Jag har sökt efter andra sommarjobb men inte hittat något som passar mig. Jag har mest sett jobbannonser inom vårdbranschen och den tekniska sektorn.

I vårdbranschen finns sommarjobb

Kim Lindström har valt en bransch där det finns gott om jobb. Han studerar till sjukskötare och inom vårdbranschen har han inte upplevt några svårigheter med att få sommarjobb.

– Jag lämnade in en ansökan och fick jobb. Den här sommaren jobbar jag som närvårdare på en bäddavdelning vid Mejlans sjukhus, säger Lindström.

Kim Lindström står framför Nya barnsjukhuset i Helsingfors.
Kim Lindström fick sommarjobb som närdvårdare i sommar. Han tycker inte det var svårt att få jobb inom sin bransch. Kim Lindström står framför Nya barnsjukhuset i Helsingfors. Bild: Yle /Melissa Haga Nya barnsjukhuset,Helsingfors

Lindström har inte spekulerat kring hur en sommar utan sommarjobb skulle ha sett ut. Att få jobb i hans bransch har känts som en självklarhet.

– Det enda som varit oklart är var jag får sommarjobb, men jag har känt mig säker på att jag har ett jobb någonstans i sommar.

För studerande är ett sommarjobb inte bara viktigt för att fixa den egna ekonomin.

– Att sommarjobba är viktigt eftersom man kan få arbetserfarenhet inom den bransch som man studerar.

Framtiden känns osäker

Ifall man är en studerande och inte har ett sommarjobb i sommar, vad kan man då syssla med? Till exempel kan man satsa på att fortsätta studera under sommaren, eftersom högskolor och universitet erbjuder sommarkurser.

Det känns som man är i limbo när man inte vet hur jobbsituationen ser ut efter sommaren― Eddie Björklöf, studerande

Eddie Björklöf säger han har haft svårt att hålla en rutin under vårens distansstudier men att han i sommar siktar på att skriva klart sin magisteravhandling.

Men några stora livsprojekt tror han inte det blir i sommar, trots att det kanske finns mera tid över än vanligt.

– Jag tror det är viktigaste att försöka upprätthålla en vettig rutin, fortsätta söka jobb och inte isolera sig inomhus.

Björklöf har som mål att blir klar med studierna till hösten. Men han känner sig väldigt osäker över att få ett jobb efteråt.

– Det känns som om man är i limbo när man inte vet hur jobbsituationen ser ut efter sommaren. Allt känns väldigt osäkert.