Hoppa till huvudinnehåll

Erstanolyckan - föraren i den större båten misstänks för grovt dödsvållande

En motorseglare har blivit påkörd av en motorbåt och ligger nu vid en brygga med skador på babords sida och bakre däck.
Två män i motorseglaren miste livet En motorseglare har blivit påkörd av en motorbåt och ligger nu vid en brygga med skador på babords sida och bakre däck. Bild: OTKES Erstan,sjöolyckor,olyckor vid vatten,båtolycka på Erstan 2019

Polisen är klar med sin förundersökning gällande förra sommarens allvarliga båtolycka på Erstan då två båtar kolliderade och två män miste livet. Föraren i den större båten misstänks bland annat för två fall av grovt dödsvållande.

Föraren misstänks också för vållande av personskada och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Enligt polisen var orsaken till olyckan bristfällig utkik. Varför det brast i utkiken vet polisen inte. Fallet går nu till åtalsprövning.

Erfarna sjöfarare

Olyckan inträffade den 3 augusti 2019. I den mindre båten - en motorseglare på 8 meter - befann sig fyra vuxna och två barn.

Ombord på den större motorbåten fanns två vuxna, av vilka föraren nu misstänks för grovt dödsvållande. De två omkomna männen fanns på den mindre båten.

I bägge båtarna fanns erfarna och kunniga sjöfarare, säger polisen. Alkohol misstänks inte heller ligga bakom olyckan.

I en artikel i Hufvudstadsbladet har anhöriga till de omkomna männen kritiserat Olycksutredningscentralen Otkes utredning av olyckan.

En av personerna som befann sig ombord på den mindre motorseglaren säger sig vara besviken på rapporten för att den slätar över det faktum att den större och snabbare båten körde på den mindre.