Hoppa till huvudinnehåll

Finländska fredsbevarare i hotfull situation i Libanon - blev utsatta för stenkastning

unifil
Finländarna ingår i Unifilstyrkan i Libanon. Arkivbild unifil Bild: Unifil United Nations Interim Force in Lebanon

Finländska fredsbevarare har råkat ut för en hotfull situation i Libanon. Incidenten inträffade i går kväll lokal tid i södra Libanon där finländarna patrullerade.

En grupp lokalinvånare stoppade patrulleringen genom att parkera bilar mitt på den väg där den finländska fredsbevarartruppen försökte ta sig fram.

Folkmassan kastade sten och och kom åt att skada fredsbevararnas fordon. Skott avlossades också - ett av fordonen ska ha träffats.

Situationen löstes genom att fredsbevararna med sina tre bepansrade fordon skuffade bort de parkerade bilarna från vägbanan.

Fredsbevararna avlägsnade sig inte från sina fordon under hela tiden. I truppen ingick 12 finländska personer.

Orsaken till incidenten inte känd

Trots att situationen upplevdes som hotfull kom ingen till skada, uppger armén i ett pressmeddelande. Orsaken till incidenten är inte känd.

Senare samma kväll ingrep den libanesiska armén mot en folkmassa som uppträdde hotfullt nära en Unifilpostering.

Unifil (United Nations Interim Force in Lebanon) skapades av FN år 1978 efter att Israel kort innan gått in i Libanon. Styrkan fick i uppdrag att hjälpa Libanons regering att återställa dess myndigheter i området.

Finländare har under många perioder deltagit i operationen. För närvarande tjänstgör 200 finländare i Unifilstyrkan under franskt kommando.

Läs också