Hoppa till huvudinnehåll

I Pargasstudion skapades finländsk musikhistoria under 90-talet: "Alla de största var här"

Man med keps och smårutig jacka lutar sig mot pelare på veranda.
Den gamla villan där studion Music Box huserade under 90-talet är idag en privat bostad. Man med keps och smårutig jacka lutar sig mot pelare på veranda. Bild: Carl Fahllund/Yle Pargas,musiker,riddo ridberg

1989 öppnade inspelningsstudion Music Box sina dörrar i en villa i centrala Pargas. I studion spelade många av Finlands största artister in musik innan verksamheten lades ner 1998.

Pargasmusikern och mångsysslaren Riddo Ridberg var en av delägarna som tillsammans med vännerna Kim Törnroth, Mats Lervik och Mankku Ekman drev studion under glansdagarna i början av 90-talet.

Lantlig idyll lockade artisterna till Pargas

Studion fick snabbt många kunder som var stora namn inom musikbranschen på 1990-talet. Bland annat Neljä Ruusua, Pääkköset, Ismo Alanko, 22 Pistepirkko, Pekko Aikamiespoika, Dreadline och Patrick Linman har spelat in i Pargasstudion.

- De stora skivbolagen tyckte att artisterna skulle må bra av lite lantlig idyll och fågelkvitter, skrattar Ridberg.

Man med blont här och vit T-skjorta står vid mixerbord i musikstudio.
En ung Ridberg vid mixerbordet. Man med blont här och vit T-skjorta står vid mixerbord i musikstudio. Bild: Riddo Ridberg inspelningsstudior,music box

Legendaren Remu en av gästerna

De fyra delägarna fungerade inte bara som ljudtekniker och producenter, utan skötte också städningen och kaffekokandet.

- Ibland fanns det en hel del att reda upp efter en lång natt av inspelning, säger Ridberg.

Gamla träskivor med inskriptionen "Music Box 24-track recording" förvaras i källare.
De sista inspelningarna gjordes 1998. En efter en lämnade delägarna projektet, och till sist stod Ridberg ensam kvar. Gamla träskivor med inskriptionen "Music Box 24-track recording" förvaras i källare. Bild: Carl Fahllund/Yle Pargas,musiker,riddo ridberg

Ridberg ger en rundtur i villan, och känner sig nostalgisk när han ser två träskivor med Music Box-logotypen som de nuvarande ägarna har sparat i källaren.

Han visar även var de olika instrumenten brukade spelas in. I vardagsrummet var den största inspelningsstudion. Där spelades trummorna in.

- Självaste Hurriganes-Remu har suttit här, säger Ridberg.

Man med röd keps och smårutig jacka ser sig omkring i ett stort vardagsrum
Ridberg visar var trummorna brukade stå placerade i den anrika villan som nu är en privat bostad. Man med röd keps och smårutig jacka ser sig omkring i ett stort vardagsrum Bild: Carl Fahllund/Yle Pargas,musiker,riddo ridberg

Studion viktig för musiklivet i Pargas

Under verksamhetstiden fick även många skolklasser komma på besök till Music Box för att lära sig om inspelning.

- Jag får ofta höra från människor som kommer fram och tackar mig för rundvandringen i studion, säger Ridberg.

Ridberg lyfter även fram att Pargas stad under många år har ordnat musikföreställningar för ungdomar. Ridberg har själv medverkat som regissör och tror att det har lett till att många unga fått upp ögonen för musiken.

Corona satte stopp för sommarteatern

Efter 23 somrar i rad på Teaterboulages sommarteater i Pargas, där Ridberg under åren fungerat som regissör, musiker och skådis, var det meningen att han i år skulle regissera på Raseborgs sommarteater för första gången.

Doris (Mecki Ruokolahti) står på scen med bandet The Blizzard under pjäsen "Doris, flickan i läderrock".
Att regissera sommarteater är en av Ridbergs stora passioner i livet. Doris (Mecki Ruokolahti) står på scen med bandet The Blizzard under pjäsen "Doris, flickan i läderrock". Bild: Henrik Zoom © 2016 teaterboulage,teater,teaterrecensioner

Coronaepidemin satte dock stopp för planerna, och teatern har tvingats flytta fram produktionen till sommaren 2021.

- Visst känns det harmset. Speciellt när vi redan hade hunnit dela ut rollerna och börja de inledande repetitionerna. För flera av ungdomarna skulle det ha blivit debut på en stor scen, säger Ridberg.

På onsdag 27.5. sänds Kustrock på YLE Vega kl. 17.30. I programmet ingår en intervju med Ridberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland