Hoppa till huvudinnehåll

Ingen coronakris inom byggnadsbranschen - men vintern kan bli svår

byggarbetare som befinner sig på ett ofärdigt golv
Byggnadsbranschen kan stå inför tuffa tider ifall coronaepidemin blir långvarig. byggarbetare som befinner sig på ett ofärdigt golv Bild: Jari Kovalainen / Yle byggnadsbranschen,byggplatser,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,byggande,byggnadsarbetare,byggnadsindustri,sjukhus,golv,Golv- och väggkakel,Golv,armering (verksamhet),Armeringsstål,Iron fittings

Coronaviruset har påverkat många branscher den här våren. Inom byggnadsbranschen har viruset lett till nytt tänkande kring säkerheten på arbetsplatsen, men i nuläget råder det ingen kris.

Jouni Ruotsalainen, som är representant för byggnadsförbundet, hävdar att branschen har anpassat sig till regeringens direktiv och restriktioner.

- Det finns handrengöringsmedel på arbetsplatserna och sedan tillämpas säkerhetsavstånd under luncherna och kaffepauserna. Socialutrymmena på arbetsplatserna kunde dock ses över på sina håll, till exempel måste det alltid finnas rinnande vatten så att man kan tvätta sig, säger Ruotsalainen.

Medelålders man med ljust hår står bakom skrivbord och tittar in i kameran
Jouni Ruotsalainen på byggnadsförbundet anser att säkerheten är hög på de flesta arbetsplatser. Medelålders man med ljust hår står bakom skrivbord och tittar in i kameran Bild: Carl Fahllund/Yle Byggnadsförbundet (Finland),Jouni Ruotsalainen

Finns det någon typ av arbete som inte utförs i dessa tider?

- Nej, allt utförs nog i den mån det är möjligt. Arbetsmöjligheterna har dock minskat när det gäller jobb inne i folks lägenheter. Där kan vi se att coronaepidemin har haft en direkt påverkan.

Sök jobb på byggnadsbranschens eget Tinder

Arbetare som kommer tillbaka till Finland från utlandet skall vara i karantän under två veckor, säger Ruotsalainen, och han hävdar också att det finns tillräckligt med finländsk arbetskraft tillgänglig på marknaden som byggfirmorna borde anställa istället för att anställa från utlandet.

- Byggnadsförbundet har en egen arbetsförmedling där arbetstagare och arbetsgivare kan träffa varandra digitalt. Det fungerar lite som Tinder, säger Ruotsalainen.

Vintern kan bli svår

Tom Wikman, som är verksam i ett byggföretag stationerat i Pargas, upplever inte att coronaepidemin har påverkat arbetet i nuläget.

- För oss har det faktiskt varit mer arbete nu under de senaste månaderna, säger Wikman. Vi har inte träffat så mycket folk eftersom ingen har varit ute på stugorna i vårt verksamhetsområde.

Det finns dock orosmoln på himlen. Wikman tror att hösten och vintern kan bli svårare inom byggbranschen i takt med att människor blir permitterade och får minskad inkomst.

- Folk kommer nog att hålla i pengarna ifall de blir arbetslösa, och då minskar jobben för oss, säger Wikman.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland