Hoppa till huvudinnehåll

Livstidsfängelse för svartsjukemord i Helsingfors – offrets kropp hittades i en övergiven bil två månader efter dådet

Helsingfors tingsrätt.
Helsingfors tingsrätt dömde huvudgärningsmannen till livstids fängelse för mordet. Helsingfors tingsrätt. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,rättegångsbiträden,advokater

En man döms till livstidsfängelse för att han mördade en annan man i Gamlas i Helsingfors i slutet av 2019. Två andra män, som tog fast offret, dömdes inte för medhjälp utan i stället för grovt frihetsberövande. Offret hade tidigare sällskapat med mördarens nuvarande flickvän.

Brotten skedde i början av oktober 2019.

Mördaren hade ringt de två andra männen och begärt att de skulle åka och hjälpa hans flickvän, som sade sig vara i fara. Flickvännen hade skickat ett meddelande om att hon var vid sina föräldrars lägenhet och att mordoffret var där och skulle göra henne illa.

Offret och flickvännen hade tidigare sällskapat. Förhållandet tog slut då kvinnan meddelade att hon hellre ville umgås med mördaren, berättar hon.

Väl på plats hade de två männen tagit fast offret, varefter den ena mannen hade slagit offret.

Snart därefter anlände mördaren till platsen med sin bil.

Männen satte offret i bilen, och körde därefter iväg mot en lägenhet i Gamlas. Under bilfärden fick mördaren veta om offrets och hans flickväns förhållande. Då hade han misshandlat offret så pass illa att en av de andra männen trott att offret kommer att dö.

Väl i lägenheten fortsatte mannen misshandla offret och stack offret i ansiktet och halsen med en kniv, vilket ledde till att offret dog.

Männen lämnade offrets kropp i mördarens bil, som de övergav i Mankans i Esbo. Bilen var felparkerad, och bogserades till stadens depå ungefär en månad efter dådet. Liket upptäcktes där först i början av december, två månader efter att dådet skedde.

De andra männen hjälpte inte med själva mordet, uppger rätten

Helsingfors tingsrätt dömde huvudgärningsmannen för mord till livstids fängelse. De andra männen dömdes för grovt frihetsberövande samt grovt frihetsberövande och skjutvapenbrott, till ett år och två månaders och ett år och fem månaders fängelsestraff.

Tingsrätten motiverar morddomen med att gärningsmannen hade planerat dådet, och utförde det på ett ytterst grymt sätt. Gärningsmannen hade tidigare sagt att "om flickvännen är otrogen så måste någondera mannen dö". Då han misshandlade offret i lägenheten i Gamlas hade offrets händer varit fastbundna, så att han inte kunnat försvara sig.

Åklagaren yrkade på att de två andra männen skulle dömas för medhjälp till mordet.

Tingsrätten förkastade ändå åtalet, med motiveringen att de två männen inte medverkat i själva mordet i lägenheten i Gamlas. Mordet skedde i lägenhetens badrum, medan de två männen satt i ett annat rum.

Att de dömdes för grovt frihetsberövande motiverar tingsrätten med att männen genom att ta fast offret försatt honom i fara för att utsättas för allvarligt och grymt våld.

Domen har inte ännu vunnit laga kraft.