Hoppa till huvudinnehåll

Marit Björgen gör comeback – siktar på att tävla i Vasaloppet: ”Har stor chans att vara med i toppen”

Marit Björgen, OS 2018.
Björgen avslutade karriären efter OS 2018. Marit Björgen, OS 2018. Bild: EPA / Filip Singer Marit Bjørgen

Två år efter att hon avslutade karriären tänker Marit Björgen göra comeback. Hon tränar nu tillsammans med bröderna Aukland med målsättningen att tävla i Vasaloppet nästa vinter. Jag har saknat något konkret mål att jobba emot, säger hon till NRK.

Marit Björgen har vunnit precis allt som går att vinna. Hon är flerfaldig OS-guldmedaljör, VM-guldmedaljör och vinnare av världscupen.

Efter OS-året 2018 valde hon att lägga ner karriären efter drygt två decennier i världstoppen. Nu har ändå suget efter att tävla kommit tillbaka och därför har hon bestämt sig för att göra comeback som långloppsåkare.

Hon har börjat träna med bröderna Auklands långloppsstall.

– Jag har varit borta i två år och saknat något konkret mål att jobba emot. Jag måste börja lite försiktigt. Jag klarade av att hänga med i tre mil så det är bra att ta det stegvis och inte direkt dra på sig skador, säger 40-åriga Björgen till NRK.

Marit Björgen firar.
Marit Björgen firar. Bild: Timo Korhonen / All Over Press Marit Bjørgen

Den stora målsättningen med comebacken är att tävla i Vasaloppet nästa vinter, men hon utesluter heller inte att det kan bli fler långlopp som till exempel Marcialonga och norska mästerskapen kan också bli aktuellt.

– Jag får möjlighet att vara en del av världens bästa långloppsstall. Jag är ivrig att få lära mig något nytt. Jag har ambitioner först när jag tar på mig startnumret. Så vi får se vad jag får gjort under de kommande månaderna, säger Björgen.

Enligt stallchefen Jörgen Aukland startade comebackplanerna som en vild idé men efter diskussioner kom man överens om att Björgen skulle ansluta sig till teamet.

– Marit kommer att träna bra. Det blir mindre mängd än tidigare men med inriktning på Vasaloppet. Vi vet vad som krävs för att vinna loppet och hon har stor chans att vara med i toppen, säger Aukland.