Hoppa till huvudinnehåll

Trots press på uppluckringar håller myndigheten fast vid sina riktlinjer: Sveriges 70-plussare ska fortsättningsvis undvika sociala kontakter

Under tisdagens pressträff med svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten väntade många på besked om lättade restriktioner för personer över 70 år. Men myndigheterna håller fast vid sin linje – det blir inga ändringar.

– Vi är inte igenom det här hur mycket vi än önskar det, konstaterar socialminister Lena Hallengren.

Sedan slutet av mars har alla äldre i Sverige rekommenderats att stanna hemma, begränsa sina sociala kontakter och inte använda sig av kollektivtrafik.

Under senaste tiden har det dryftats kring uppluckrade coronarestriktioner gällande personer över 70 år och att åldersgränsen borde justeras uppåt.

Särskilt fanns förväntningar på nya rekommendationer till gruppen som kallas ”yngre äldre”, alltså personer över 70 år som är friska.

Myndigheterna har ändå kommit fram till att åldersgränsen ska ligga kvar på 70, och riskgrupperna ska fortsättningsvis skyddas.

– Det hade varit en fördel om man kunde höja upp rekommendationerna för 75 år, men sanningen är att materialet inte tillåter det, eftersom det utsätter människor för en betydligt högre risk, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten som medverkade på pressträffen.

Okej att ta en fika på var sin sida om parkbänken

Nu har Folkhälsomyndigheten tagit fram förtydligande säkerhetsråd till personer över 70 och riskgrupper. Minimera nära kontakter inomhus, och om du träffar din familj utomhus ska du göra det på på säkert avstånd, heter det.

– Vi vill hålla fast åldersnivån 70 år, men vi vill också understyrka att man kan dra ner riskerna genom att umgås utomhus, säger Carlson.

– Ni kan ta en fika med mamma på var sin sida om parkbänken, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten har i dag registrerat 96 nya coronarelaterade dödsfall i Sverige.

Hittills har 4 125 personer dött i sviterna av covid-19.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes