Hoppa till huvudinnehåll

"Undvik nätfiske i de områden flasknosdelfinerna vistas och stör inte djuren" – Miljöministeriet har publicerat rekommendationer om de nya gästerna i Dalsbruk

Efter att finländarna och media fått nys om att det finns flasknosdelfiner som vistas i vattnet utanför Dalsbruk i Åbolands skärgård har nu Miljöministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet publicerat rekommendationer för fiskare och andra som vistas i närheten av delfinerna.

Sjöbevakningen har redan vädjat till nyfikna naturturister att beskåda flasknosdelfinerna på land.

Nu uttrycker också ministerierna liknande tankar och säger att man inte ska störa flasknosdelfinerna.

– Flasknosdelfinerna rekommenderas att betraktas från land för att säkerställa att djuren inte störs av överdriven uppmärksamhet, säger man från Miljöministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet.

Miljöministeriets och Jord- och skogsbruksministeriets rekommendation om du får syn på flasknosdelfinerna när du är ute på sjön:

  • Om ni är flera båtar i närheten av delfinerna: cirkla inte runt dem utan lämna en klar utväg för att inte stressa dem.
  • Sänk hastigheten. Håll gärna cirka 10 knop i närheten av delfinerna.
  • Närma dig inte delfinerna själv utan håll ett avstånd på cirka 100 meter. Delfinerna närmar sig själva en båt om de vill det frivilligt.
  • Stör inte delfinerna när de äter.
  • Rör dig inte i riktningen rakt framför eller rakt bakom delfinerna. Försök att röra dig i samma riktning som dem.
  • Stäng ekolodet omedelbart när du befinner dig i närheten av delfinerna.
  • Vistas inte nära delfinerna längre än en halvtimme åt gången, ännu kortare tid och ni är flera båtar som betraktar dem samtidigt. Bäst är ändå att betrakta dem på avstånd tryggt på land.

Ministerierna: Fiska inte med nätfiske där delfinerna vistas

Miljöministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet ger också en rekommendation till alla kommersiella fiskare och fritidsfiskare: Undvik nätfiske i de havsområden där flasknosdelfinerna förekommer.

För närvarande förekommer delfinerna i östra och sydöstra delen av Bruksfjärden i Dalsbruk på Kimitoön.

Orsaken att ministerierna vill undvika nätfiske i området är att man vill undvika en liknande tragedi som år 2006 i Skärgårdshavet, då ett par delfiner som var på besök fångades, skadades och dog när de fastnade i ett nät.

En grov hand som håller i fisknät.
Ministerierna rekommenderar fiskare att undvika nätfiske i närheten av flasknosdelfinerna. En grov hand som håller i fisknät. Bild: Amanda Vikman/YLE fisknät,fiske

Miljöministeriet och Jord- och skogsbruksministeriet säger att flasknosdelfinerna snabbt kan migrera från ett ställe till ett annat.

Rekommendationerna gäller därför alla havsområden där delfiner rör sig enligt den senaste informationen som finns att tillgå.

Artikel uppdaterad 26 maj kl. 18.49 med att även Jord- och skogsbruksministeriet deltar i rekommendationerna.