Hoppa till huvudinnehåll

Brottsmisstänkt tidigare lärare i Mattliden frias av åklagaren – handlade om rykten och en inflammerad relation till en kollega

Fasaden på Mattlidens skola.
Den brottsmisstänkta läraren jobbar inte kvar i Mattliden utan har nu andra arbetsuppgifter inom Esbo stad. Fasaden på Mattlidens skola. Bild: Yle/Christoffer Kaski

Åklagaren väcker inte åtal mot en tidigare lärare i Mattlidens skola och gymnasium i Esbo. Mannen misstänktes för brott mot tjänsteplikt. Han har bland annat kommit med olämpliga kommentarer om kvinnliga kolleger och studerande. Enligt åklagaren har misstankarna handlat om rykten och påverkats av en inflammerad relation till en kollega.

I beslutet om att inte väcka åtal mot mannen står att misstankarna handlar om att han kommit med olämpliga kommentarer till kvinnliga kolleger och studeranden, haft kontakt med en kvinnlig utbytesstuderande via sociala medier och undanhållit rektorn denna kontakt.

Han ska dessutom ha instruerat och plockat fram elever och studeranden på ett osakligt sätt på gymnastiklektionerna och skjutsat hem en kvinnlig studerande åtminstone vid ett tillfälle.

Det misstänkta tjänstebrottet ska ha pågått mellan 2014 och 2017.

Elever som hördes har inte upplevt osakligt beteende

Enligt åklagaren har misstankarna handlat om rykten. Det har varit svårt att hitta personer som beteendet har riktats mot och de flesta elever som hörts i utredningen har inte upplevt osakligt beteende.

I beslutet står också att utredningen påverkats av en inflammerad relation mellan den utpekade läraren och en kollega.

Läraren har själv nekat till att ha betett sig osakligt. Han har i utredningen hänvisat till att det handlat om rykten och påpekat den dåliga relationen till en kollega.

Oprofessionellt beteende är inte brottsligt

Åklagaren påpekar att kriterierna för ingripande i misstänkt osakligt beteende skiljer sig mellan arbetsgivarens administrativa processer och en straffrättslig process.

Lärarens beteende har enligt arbetsgivaren varit oprofessionellt. Det betyder ändå inte att han brutit mot sin tjänsteplikt.

Hans agerande utreddes också som sexuellt antastande och ärekränkning men utredningarna kring de brotten lades ner eftersom de eventuella brotten är preskriberade. De preskriberas efter två år.

Utredningen mot läraren har lagts ner en gång tidigare

Det här är andra gången lärarens agerande utreds. Första gången lades anmälan ner i början av 2019 eftersom polisen inte fick tag på personen som gjort anmälan.

Personen berättade därefter för Yle Huvudstadsregionen att polisen inte har kontaktat henne. Det ledde till att förundersökningen inleddes på nytt och gick till åtalsprövning.

Yle Huvudstadsregionen har tagit del av den ursprungliga polisanmälan, som gjordes i slutet av 2017. Där finns uppräknat tolv händelser där den manliga läraren enligt anmälaren betett sig osakligt.

Händelserna som räknas upp i anmälan har hänt under flera år. De färskaste uppges ha skett våren 2017.

Åklagarens beslut om att inte väcka åtal gavs på onsdagen.