Hoppa till huvudinnehåll

Coronatiden har fått finländare att läsa mera – var fjärde har läst mer än normalt i vår

Händer håller i öppen bok
Under coronavåren har många hunnit läsa mera än normalt. Bildsättningsbild. Händer håller i öppen bok Bild: Mostphotos böcker,bibliotek,läsning

Nästan en fjärdedel läste även mer för sina barn än vanligen, rapporterar Yle Uutiset. Böckerna ger tröst, säger man vid Läscentrum.

Något gott har coronaepidemin åtminstone fört med sig. Finländarna har läst mer än normalt, visar en undersökning gjord av Läscentrum.

- Det är klart att vi i hemlighet hoppades på att undersökningsresultatet skulle vara positivt, men det här var en glad överraskning, säger Läscentrums vd Ilmi Villacís.

Ungefär en fjärdedel av finländarna läste mer än normalt under den så kallade coronavåren.

Drygt tusen finländare svarade på undersökningen, av dem har ungefär hälften barn. I undersökningen ställdes även frågor om huruvida man läser för barnen.

Nästan en fjärdedel svarade att de hade läst mer för sina barn än normalt. Många skrev att barnen själva bad om att föräldrarna skulle läsa för dem.

- Läsning och närhet ger säkert trygghet och en känsla av frid under den här konstiga tiden.

Brist på tid största orsaken till att man inte läser

Under den senaste tiden har man på Läscentrum arbetat hårt för att alla föräldrar ska läsa högt för sina barn. Nu verkar det som om omständigheterna som orsakats av coronaviruset har fått fler att göra det.

Många som svarade på undersökningen sa att brist på gemensam tid är den största orsaken till att de inte läst för sina barn under den normala vardagen.

- När man nu vant sig vid att läsa mera tillsammans kunde man tänka sig att vanan blir kvar även då virusepidemin avtar, säger Villacís.

Kuvassa Lohtajan kirjaston palapeli yleisölle
Många bibliotek har öppnat igen efter att ha varit stängda på grund av coronaviruset. Kuvassa Lohtajan kirjaston palapeli yleisölle Bild: Heini Holopainen / Yle bibliotek,pussel

Coronan fick många britter att läsa för sina barn för första gången

Också i Storbritannien har man gjort en liknande undersökning om läsvanor. Den visade att så många som elva procent av de brittiska föräldrar som svarat på undersökningen läste en godnattsaga för sina barn för första gången någonsin under coronakrisen.

- Hos oss skulle motsvarande siffra vara mycket lägre, eftersom det är en stark tradition hos oss att läsa sagor för sina barn innan de lägger sig. Finländarna läser fortfarande mycket om man jämför med många andra länder.

Man söker tröst i böckerna

Också orsaken till att vuxna läser mera är att många helt enkelt har haft mera tid. När så mycket annat har varit på paus har många hittat böckerna igen. Folk har också sökt tröst i böckerna och velat få något annat att tänka på.

- Boken kan fortfarande tävla med streamingtjänster som Netflix.
I undersökningen hade man inte skiljt åt huruvida läsaren läste en tryckt bok, en e-bok eller lyssnade på en ljudbok.

Ilmi Villacís hoppas att finländarna fortsätter läsa efter att virusepidemin är över.

- Undersökningsresultatet är ett bevis på litteraturens och läsningens betydelse.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Korona-aika on saanut suomalaiset innostumaan jälleen lukemisesta" skriven av Miia Gustafsson. Den är översatt av Frida Holmberg.

Läs också