Hoppa till huvudinnehåll

Estland rapporterar om 10 coronafall med finländskt ursprung

Västra terminalen i Helsingfors.
Begränsningarna i resandet lättades den 14 maj Västra terminalen i Helsingfors. Bild: Jaani Lampinen / Yle Estland,Työmies,Tallink Silja Oy

I Estland är man bekymrad över att resenärer från Finland för med sig coronasmitta. Estniska medier skriver att man efter mitten av maj har registrerat tio fall av coronasmitta av finländskt ursprung.

Begränsningarna i resandet mellan Finland och Estland lättades den 14 maj. Arbetsrelaterat resande är tillåtet men i övrigt råder restriktioner.

Estland har också öppnat trafiken till Litauen och Lettland men inga coronafall rapporteras ha kommit från de här länderna.

Tre fall av coronasmitta har kommit från Sverige och ett från Förenade Arabemiraten, rapporterar tidningarna Delfi och Postimees.

Estniska forskare har enligt nyhetssajten ERR hela tiden varit skeptiska till att trafik tillåts mellan Estland och Finland. Finland har tre gånger fler coronafall än Estland, medan läget i de baltiska grannländerna liknar det estniska.

100 000 ester arbetar i Finland - av dem reser några tiotalstusen regelbundet över gränsen. Ester som återvänder från Finland till Estland försätts inte i karantän - ett faktum som bland andra coronaexperten, professorn i virologi Irja Lutsar har kritiserat.

Estland har totalt 1 900 bekräftade fall av coronasmitta. I Finland är antalet 6 700. 65 människor har avlidit av covid-19 i Estland, i Finland rapporteras 312 dödsfall.

Källor: Yle, Ilta-sanomat, ERR, Postimees

Läs också