Hoppa till huvudinnehåll

Flera tunga NHL-utmärkelser kan redan delas ut – Tuukka Rask blir prisbelönt efter sin starka grundserie

Tuukka Rask vaktar målet mot St. Louis.
Tuukka Rask har en finfin vinter bakom sig. Tuukka Rask vaktar målet mot St. Louis. Bild: AOP Tuukka Rask

NHL:s grundserie är paketerad och klar. Det betyder också att Tuukka Rask kan räkna hem ett pris för sina insatser i Bostons kasse.

I natt kom NHL-bossen Gary Bettman med beskedet att säsongen fortsätter med slutspel.

Det innebar också att en rad NHL-priser kan delas ut till grundseriens bästa spelare. Bland pristagarna finns Tuukka Rask.

Rask och hans målvaktskollega Jaroslav Halak kommer att få William M. Jennings-priset. Det går till den målvakt eller målvakter som har spelat minst 25 matcher i laget som släppt in färst mål.

Boston Bruins-duon släppte in 167 mål i grundserien. Rask är förstemålvakt i Boston och anses vara en av favoriterna till att bli vald till säsongens målvakt i NHL.

Finländaren har släppt in färst mål per match (2,12) av alla i ligan. Han landade på 92,9 i räddningsprocent – näst bäst i grundserien.

Tysk poängligavinnare

Boston tog också hem Presidents’ Trophy – priset till laget som samlar flest poäng grundserien.

Edmontons tysk Leon Draisaitl tar hem Art Ross Trophy som grundseriens poängkung. Han är den enda spelaren som lyckades skrapa ihop över 100 poäng – närmare bestämt 110 poäng.

Aleksandr Ovetjkin och David Pastrnak delar på utmärkelsen som grundseriens bästa målskytt. Båda två prickade in 48 mål. Det är nionde gången som Ovetjkin tar hem det priset.

Carolinas Sebastian Aho var den effektivaste finländaren i grundserien. Han gjorde flest mål (38) och flest poäng (66).