Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar till barn i det indragningshotade privata daghemmet i Sjundeå: Vi har inte fått någon information av kommunen

röd hink i sandlåda
Hösten 2018 togs de första spadtagen på den tomt i Störsvik i Sjundeå där det nybyggda privata daghemmet verkar. Den röda plasthinken och gula spaden har inget med bygget i Störsvik att göra. röd hink i sandlåda Bild: Yle/Erica Vasama barn

Daghemsföretaget Touhula som har ett daghem bland annat i Störsvik i Sjundeå tampas med stora ekonomiska problem. Företaget har också gått ut med information om eventuell stängning till föräldrarna. Från Sjundeå kommun har föräldrarna tillsvidare inte hört något alls.

Daghemmet i Störsvik är ett av totalt 43 daghem runt hela Finland som hotas av stängning. I Västnyland finns ytterligare ett daghem på den nu aktuella slaktlistan, Touhula Neitsytlinna i Lojo.

Touhula driver totalt närmare 200 daghem, men är nu mitt i en företagssanering. Samarbetsförhandlingar kör i gång i början av juni och pågår till åtminstone mitten av månaden.

Så sent som i augusti i fjol öppnade det privata daghemmet Touhula i Störsvik i nya lokaler.

I samma veva revs det gamla, kommunala daghemmet i Störsvik som hade gjort sitt.

Störsvik gamla daghem, en gul byggnad.
Så här såg det gamla, kommunala daghemmet ut ungefär en månad före det revs. Störsvik gamla daghem, en gul byggnad. Bild: Marica Hildén / Yle Störsvik,Sjundeå,Västnyland,störsvik daghem gamla daghemmet

- Redan då funderade vi varför Sjundeå har gjort ett avtal med ett så stort daghem när kommunen borde veta att det finns så få barn här i Störsvik, säger Eva Malkki.

Eva Malkki är ordförande för daghemmets föräldraförening. Hon har två barn som går i dagis i Störsvik.

Det äldre fortsätter i förskola i Sjundeå station i höst, men tanken har varit att den yngre ska fortsätta i daghemmet i Störsvik.

Malkki poängterar att hon har varit väldigt nöjd med det privata daghemmet i Störsvik.

- Det har känts som ett litet fågelbo med få barn, bra personal och nya, fräscha lokaler. Jag har inte hört kritik av någon förälder.

Eva Malkki berättar också att daghemmet har informerat föräldrarna om att företaget är i ekonomisk knipa och att det ligger nära till hands att daghemmet i Störsvik stänger.

- Däremot har vi ännu inte fått någon information av Sjundeå kommun, konstaterar Eva Malkki.

Få barn, ingen svenskspråkig avdelning

Daghemmets föreståndare Susanna Hulkkonen berättar att man för närvarande har 26 barn i två grupper.

- Antalet har vuxit sakta, men säkert, säger Susanna Hulkkonen.

När daghemmet i Störsvik öppnade var det tal om att det också skulle finnas en svenskspråkig avdelning, men Hulkkonen säger att daghemmet har så få svenskspråkiga barn att det inte har gått att fixa en egen grupp för dem.

Pia Weckström har ett barn med svenska som modersmål som går i daghemmet i Störsvik. Det här barnet slutar efter våren.

- Vi har en femmis som ska börja i förskolan i höst, säger Pia Weckström, som också säger att hon har varit supernöjd med daghemmet.

Weckström säger att daghemmet har fem svenskspråkiga barn. Tidigare hade daghemmet en person som talade svenska.

- Så det har erbjudits svenska språkduschar, men den här personen har inte varit på jobb sen coronan, säger Pia Weckström.

En gul anka på en cementstolpe, segelbåtar i bakgrunden.
Det bor för få svenskspråkiga barnfamiljer i Störsvik för att det skulle gå att ordna med en egen svenskspråkig dagisavdelning i Störsvik, säger bland andra daghemmets föreståndare. En gul anka på en cementstolpe, segelbåtar i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle finlandssvenskar,ankdammen

Eva Malkki, ordförande för föräldraföreningen i det privata daghemmet i Störsvik, funderar lite hur det skulle se ut på barnfronten i Störsvik om daghemmet fortsätter.

Av nuvarande 26 barn kommer sex barn att börja i förskola och därmed lämna daghemmet i Störsvik.

- Jag har förstått att en del av de här föräldrarna också tar yngre barn till ett kommunalt daghem eftersom det logistiskt sett är bekvämare att skjutsa barnen så att de finns nära varandra, säger Eva Malkki.

Hon hade ändå tänkt låta det yngre syskonet fortsätta i Störsvik trots att det kommunala daghemmet Jukola ligger närmare det äldre barnets förskola.

Hur det blir i höst återstår att se. Daghemmet i Störsvik ligger ganska illa till, med tanke på det låga antalet barn som går på dagis där.

Legobitar
Det är också oklart vad som sker med det nybyggda daghemmet i Störsvik om verksamheten läggs ned. Legobitar Bild: Yle/Carolina Husu barnträdgårdslärare,daghem,förskolan,Drumsö,Helsingfors,legobitar,leksaker,Drumsö lågstadieskola

Patrik Grönberg bor också i Störsvik och en av fördelarna med att bo där är att det finns ett daghem nära. Det var åtminstone ett argument han tog fram när Yle Västnyland träffade honom och andra inflyttade Störsvikbor i fjol somras.

- Själva fastigheten där daghemmet verkar ägs ju inte av Touhula, säger Patrik Grönberg, som inte ser något hinder i att någon ny aktör tar över om och när Touhula försvinner.

Han har två barn som går i daghemmet och vill gärna se att det också i fortsättningen finns ett daghem i Störsvik.

Patrik Grönberg tror att det kommer att flytta fler barnfamiljer till Störsvik, det är också i den riktningen Sjundeå har styrt sin markplanering konstaterar han.

Det Patrik Grönberg efterlyser är en svensk daghemsgrupp i Störsvik, något som ju inte finns i dag.

- Min fru är finsktalande och jag är svensktalande. Vi har beslutat att barnen ska gå i skola på svenska, säger Patrik Grönberg.

Sjundeåbarn kommer att erbjudas småbarnspedagogik

Chefen för småbarnsfostran i Sjundeå, Mirva Alakoskela berättar att kommunen kommer att förhandla med daghemsföretaget i början av juni.

Hon hoppas att kommunen då får veta hur det blir med det privata daghemmet i Störsvik.

Sjundeå ser till att kommunens egna barn får en plats inom småbarnspedagogik och kommunen är också beredd ifall daghemmet i Störsvik stänger, säger Alakoskela.

Mirva Alakoskela tillägger att alla barn som går i dagiset i Störsvik inte är Sjundeåbor.

Artikeln uppdaterades 28.5 kl 10.14 med nya uppgifter av Sjundeås chef för småbarnsforstran.