Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: EU-kommissionen presenterar enormt coronapaket, USA skjuter upp bemannad raket, säkerhetsavstånd utmanande för fjärrtrafikbolagen

Astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken iklädda rymddräkter vinkar mot kameran.
Astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken ska enligt planerna skickas upp till rymden i dag. Astronauterna Douglas Hurley och Robert Behnken iklädda rymddräkter vinkar mot kameran. Bild: Represented by ZUMA Press, Inc./ All Over Press Douglas G. Hurley,Robert L. Behnken,astronauter,SpaceX,Nasa

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Säkerhetsavstånd är en utmaning för fjärrtrafiken. Bussbolaget Onnibus föreslår att kunder som vill försäkra sig om avstånd till andra passagerare köper flera platsbiljetter så att ingen kan sätta sig bredvid en. Motiveringen är att det inte är lönsamt att köra med halvtomma bussar.

Antalet överdosrelaterade dödsfall har ökat i Finland. I Finland är det drogen buprenorfin som orsakar flest dödsfall. Sedan 2002 har antalet buprenorfinförgiftningar tredubblats, visar en nordisk studie. År 2017 dog 202 personer i överdosrelaterade dödsfall i Finland.

Utrikes

I dag väntas EU-kommissionen presentera en återuppbyggnadsfond på cirka 500 miljarder euro. Samtidigt blir det allt svårare att hålla reda på EU:s olika coronamiljarder, vem som ska betala för dem och om de ens är lagliga. Vi guidar i djungeln tillsammans med experten Päivi Leino-Sandberg.

Växthus kring restaurangbord och fotpedaler i stället för hissknappar – när världen småningom öppnar upp igen frodas kreativa idéer för att upprätthålla social distansering.

USA planerar att i dag genomföra sin första bemannade raketuppskjutning på nästan ett decennium. Två astronauter ska inleda sin resa mot internationella rymdstationen sent i kväll finsk tid. Astronauterna ska inte att färdas med Nasas farkoster utan med bolaget SpaceX:s raket och rymdkapsel.

Visste du att hela 80 procent av all mandel i världen kommer från Kalifornien? De stora mandelodlingarna har lett till en gigantisk industri för biodlare, och till ett ensidigt odlande över stora arealer med tillfälliga industrialiserade honungsbin som pollinerare. Mandelodlingarna får alltså bottenbetyg då det gäller biologisk mångfald.

Väder

Ett spritt regnområde drar över Finland från väst österut under det närmaste dygnet. Samtidigt blir vädret svalare.

Dagens högsta temperatur är 13 till 18 grader i väst, i landet södra och östra delar 18 till 23 grader och i norr 9 till 15 grader.

Svag till måttlig vind omkring väst.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes