Hoppa till huvudinnehåll

Motionen om att befria husen på Drottninggatan 12 och 14 från sina skyddsbeteckningar påverkar fastigheterna på olika sätt: "Vi kommer ändå inte att riva huset"

Ett gammalt beige hus på Drottninggatan i Lovisa.
Huset på Drottninggatan 12 får stå kvar även om byggnaden skulle befrias från sin skyddsbeteckning. Ett gammalt beige hus på Drottninggatan i Lovisa. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

Vad händer om motionen om att befria husen på Drottninggatan 12 och 14 från sina skyddsbeteckningar går igenom? Vi har pratat med dem som ansvarar för fastigheterna om hur planerna ser ut.

I Lovisa har det lämnats in en motion där man föreslår att fastigheterna på Drottninggatan 12 och 14 befrias från sina skyddsbeteckningar.

Ifall denna motion går igenom innebär det i praktiken att ägarna har möjlighet att riva fastigheterna om de så önskar.

Men vad händer om fastigheterna verkligen befrias från sina skyddsbeteckningar? Det har vi tagit reda på.

Drottninggatan 14 välkomnar motionen

För tillfället ägs huset på Drottninggatan 14 av ett konkursbo som i sin tur kontaktat fastighetsförmedling Volanen för att förmedla objektet vidare.

Fastighetsförmedlare Risto Volanen ser motionen om skyddsbeteckningen som en positiv sak eftersom hans mål är att sälja fastigheten.

Han anser att det är viktigt att säkerställa att den blivande ägaren har möjlighet att bygga på tomten och då måste man också försäkra sig om att det går att riva de befintliga byggnaderna.

Gammalt, gult hus på Drottninggatan i Lovisa.
Så här ser Drottninggatan 14 i Lovisa ut i dagens läge. Gammalt, gult hus på Drottninggatan i Lovisa. Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

Men trots att allt det här skulle gå som han tänkt sig så påpekar han att den nya ägaren också själv måste vara aktiv.

- Den nya ägaren måste ansöka om bygglov enligt stadsplanen från Lovisa stad. För det är de som i sista hand fattar besluten om vad man får och inte får göra.

Själv anser Volanen att läget skulle vara lämpligt för en hybridbyggnad med affärslokaler på nedersta våningen och utrymme för boende på våningen eller möjligen våningarna ovanför.

Drottninggatan 12 kommer inte att rivas

Kalevi Ilonen är arkitekt på arkitektbyrån Ilonen & Lautamo som äger fastigheten på Drottninggatan 12. Han säger att skyddsbeteckningen inte har någon större betydelse för dem.

- Vi kommer ändå inte att riva huset; det hör till stadsbilden.

Arkitektbyrån har planer på att sälja fastigheten som småhus eller som parhus till någon eller några som är villiga att renovera det, genast då de lyckats göra husets gård större.

Hörnet av ett gult gammalt hus i Lovisa med skylten "Drottninggatan".
På Drottninggatan finns två fastigheter som kan befrias från sina skyddsbeteckningar. Hörnet av ett gult gammalt hus i Lovisa med skylten "Drottninggatan". Bild: Yle / Fredrika Lindholm Lovisa,hus

Enligt Ilonen skulle den bästa lösningen vara att Drottninggatan 12 och våningshuset bredvid skulle få en gemensam gård, men det här kräver en ändring i stadsplanen.

- Jag skulle säga att det är bättre för båda parterna att man har en gemensam gård så får våningshuset också lite högre standard på gårdsplanen.

Så enligt Ilonen ligger problemet gällande Drottninggatan 12 inte i skyddsbeteckningen utan i stadsplaneringen, vilket betyder att motionen om att befria huset från sin skyddsbeteckning inte påverkar dem nämnvärt.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland