Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug talar ut om omsusade nomineringen till hederspriset – bryr sig inte om kritiken: ”Har varit ute i kylan förr”

Therese Johaug.
Therese Johaug. Therese Johaug. Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press Therese Johaug

Skidstjärnan Therese Johaug är nominerad till den norska idrottens finaste utmärkelse. Det har många svårt att hitta förståelse för – på grund av norskans dopningsavstängning. Nu uttalar sig Johaug för första gången om kritiken.

Prestigemässigt hör Egebergs hederspris till de finaste i hela Norge. Priset tilldelas en idrottare som utmärkt sig i två grenar – och då Therese Johaug i fjol visade framfötterna både i skidspåret och på löpbanan var valet att nominera henne enligt många logiskt.

Men samtidigt är det minst lika många som ifrågasätter det. Johaug har varit avstängd i 18 månader på grund av dopning.

– Det gör henne inte till en fuskare eller en person som dopar sig – men ändå till någon som är dömd för dopning. Därför kan hon inte få Egebergs hederspris, konstaterade bland andra NRK:s Jan Petter Saltvedt tidigare.

På tisdagen klarnade det att Johaug kommer att göra ett nytt försök att hävda sig i friidrott i sommar. Under ”The Impossible Games”, som arrangeras samtidigt som Bislett-galan normalt skulle äga rum i Oslo, ska hon försöka nå VM-gränsen på 10 000 meter.

I samband med presskonferensen fick hon väntat nog också svara på frågor om nomineringen till hederspriset. Enligt NRK hade hon själv hört ”rykten” om att hon kan vara nominerad – och hon är inte överraskad av reaktionerna.

– Det är ju som med allt annat. Det finns de som är positiva och de som är kritiska. Jag har den historien jag har. Jag är glad för att kunna ta på mig löpskorna eller skidorna och utveckla mig som idrottare. Det är det som gjort att jag kommit så långt som jag gjort, säger hon till NRK och tillägger:

– Jag har varit ute i kylan förr. Jag har gott självförtroende och det viktigaste för mig är att uppleva glädjen av att idrotta och att utveckla mig själv som idrottare.

Björgen: "Hon förtjänar det"

Hon får stöd av nära vännen Marit Björgen – som i sin tur i går meddelade att hon gör comeback med siktet inställt på Vasaloppet.

– Hennes fall är helt annorlunda än vanliga dopningsfall. Hon fick ett straff, men man trodde på hennes förklaring och hon gjorde det inte avsiktligt. Hon har varit öppen och ärlig om det hela tiden. Jag tycker hon är en fantastisk förebild och inspiration för många, säger Björgen.

– Hon förtjänar utmärkelsen, tillägger hon.

Therese Johaug och Marit Björgen.
Therese Johaug och Marit Björgen. Therese Johaug och Marit Björgen. Bild: Andrea Solero / EPA / All Over Press Therese Johaug,Marit Bjørgen

Det var meningen att priset skulle delas ut i juni, men på grund av coronavirusläget har utdelningen flyttats fram till hösten. Emellertid får Johaug i stället förbereda sig på att försöka nå VM-gränsen på 10 000 meter.

Det var just på den sträckan som hon tog NM-guld i fjol.

– Jag måste förbättra min tid med 30 sekunder och min löpning i fjol var väldigt bra. Så visst blir det svårt, säger hon.

– Men jag sprang den första kilometern väldigt fort då, en gigantisk nybörjarmiss, så jag ska försöka spara lite krut till slutet den här gången, fortsätter Johaug.

Johaug kommer att löpa ensam. ”De omöjliga spelen” går av stapeln den 11 juni. Nooralotta Neziri och Annimari Korte representerar Finland på galan.

Läs också