Hoppa till huvudinnehåll

Tyska diskuslegendaren litar på att Daniel Ståhl raderar ut 34 år gammalt världsrekord: "Det måste slås"

Daniel Ståhl i VM 2019.
Daniel Ståhl har varit dominant i diskus de senaste åren. Daniel Ståhl i VM 2019. Bild: EPA-EFE/All Over Press Daniel Ståhl

I vintras fick friidrotts-Sverige en ny världsrekordhållare i Armand Duplantis. Daniel Ståhl står näst på tur att bli bäst någonsin, spår den tyske diskusikonen Robert Harting.

Ett av friidrottens allra äldsta världsrekord är hotat. Åtminstone om man tror på vad Robert Harting säger i tyska medier.

Harting tog ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld under sin framgångsrika karriär i diskusringen. Han tror att grenens nuvarande dominant Daniel Ståhl är redo för att kasta riktigt långt inom några år.

Ståhl – världsmästare i Doha i höstas – har ett personligt rekord på 71,86. Harting säger att det bara är en tidsfråga innan svensken slår Jürgen Schults 34 år gamla världsrekord.

Schult, som tävlade för Östtyskland, fick upp 74,08 i en tävling 1986.

– Det här världsrekordet måste slås. Daniel har de bästa fysiska förutsättningarna att göra det. Jag litar på att han gör det, säger Harting till tysk press enligt SVT.

Tanken är att Ståhl ska kasta sin första tävling för sommaren i Oslo den 11 juni. Han har tidigare sagt att det gamla världsrekordet är en morot – och kapaciteten finns.

– Jag har power för 75 meter i kroppen, sa Ståhl nyligen till SVT.

Läs också