Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskapsmannen Johan Gadolin upptäckte helt ny grupp grundämnen: "Åbo förstår inte att marknadsföra hans storhet"

ett hus med en gul gavel och en svartvit bild på johan gadolin
Byggnaden där Johan Gadolins laboratorium fanns är över 200 år gammal. ett hus med en gul gavel och en svartvit bild på johan gadolin Bild: Timo Soikkanen Johan Gadolin,gadolins laboratorium

Det finns många i Åbo och vid Åbo Akademi som har drömt om att skapa ett naturvetenskapligt museum i Åbo för att hylla vetenskapsmannen och kemisten Johan Gadolin.

Under 1700- och 1800-talet upptäcktes allt fler grundämnen.

Gadolin upptäckte 1794 en okänd jordart i mineral från Ytterby stenbrott i Stockholms skärgård. Ämnet fick senare namnet yttrium, med nummer 39 i periodiska systemet. Det används bland annat inom elektronikindustrin.

- Yttrium var först i serien av sällsynta jordartsmetaller. Man har kallat Gadolin den kemist som upptäckte hela gruppen sällsynta jordartsmetaller, säger Mikko Hupa.

Mikko Hupa, en man med glasögon och grön skjorta, står bland äppelträd.
Mikko Hupa är professor och tidigare rektor vid Åbo Akademi och brukar ofta tala om Gadolin för utländska gäster som kommer till universitetet. Mikko Hupa, en man med glasögon och grön skjorta, står bland äppelträd. Bild: Maj Lundström / Yle Mikko Hupa

Gadolin har dessutom gett namn åt grundämnet gadolinium, med nummer 64. Det används inom sjukvården och för att tillverka kärnbränsle.

Om Åbo var en stad i USA så skulle vi ha enorma skyltar på väg in till staden där det skulle stå "Välkomna till Johan Gadolins hemstad"― Mikko Hupa

Åbo säljer ut Gadolins laboratorium

Johan Gadolins laboratorium finns fortfarande kvar på Klostergatan i Åbo. Det har funnits långtgående planer på att grunda ett museum där över Gadolins liv och upptäkter.

En svartvit bild av människor framför en avlång byggnad
Gadolins laboratorium då det var ett barnhem 1913, Åbo Akademis bildsamlingar En svartvit bild av människor framför en avlång byggnad Bild: Hjalmar Renvall Johan Gadolin,klostergatan 5

I dag fungerar ett daghem i byggnaden. På måndag kväll beslutade Åbo stad att underteckna ett föravtal om att sälja hela det gamla laboratoriet till dagisbolaget Mukulax. I och med det gick drömmarna om att skapa ett museum i huset i kras.

Professor Hupa tycker att det är en missad möjlighet, eftersom Gadolin var betydelsefull på sin tid och hans upptäckter lever kvar ännu i dag.

Johan Gadolins laboratorium, en rödmålad stenbyggnad med bilar parkerade framför.
Gadolins laboratorium är ett daghem idag. Johan Gadolins laboratorium, en rödmålad stenbyggnad med bilar parkerade framför. Bild: Maj Lundström / Yle Johan Gadolin,daghem,Åbo,Laboratorium,mukulax

- Om Åbo var en stad i USA så skulle vi ha enorma skyltar på väg in till staden där det skulle stå "Välkomna till Johan Gadolins hemstad", men i Åbo och i Finland har man inte lyckats marknadsföra Johan Gadolins storhet särskilt mycket, säger Hupa.

Lyssna då professor Hupa berättar om Gadolins upptäckter.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland